DR. KÁDÁR BÉLA

Full text search

DR. KÁDÁR BÉLA
DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megtartoztattam volna magamat, ha nem került volna ez a kérdés ilyen széles kormány-ellenzéki panorámába. Így akkor államtitkár úrnak szeretném azt megjegyezni, hogy amikor a kormánytól független, pontosabban nem a kormány által fizetett közgazdászok és közgazdasági csoportok mindegyike megegyezik abban, hogy az infláció legalább 19-21 százalékos, azaz 20 százalékos legyen, az nem 18 százalék. Hogy 18 százalék-e, avagy 20 százalék, az valóban perdöntően befolyásolja azt a tényt, hogy a jövő évben vajon nő-e a reálbér, nőhet-e a reálnyugdíj és elkerülhető-e a forint olyan mértékű felértékelődése, amely a kereskedelmi mérleg alakulásában deficit-növelő hatású.
Tehát itt azért a 2 százalék igen jelentős versenyképességi hátrányt jelenthet a kereskedelmi mérlegben, a belső piac zsugorodását jelentheti és az életszínvonal további romlását, noha az ez évinél kisebb mértékben.
Végül pedig akkor fel szeretném hívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét egy sok éve megfigyelhető magyar sajátosságra, lehet hogy ez nincs bent a Chicago-i tankönyvekben. Nálunk az áremelkedés mértéke három tényezőtől függ: mi az előző évről áthúzódó hatás, mennyi az 1997-es évre már bejelentett számszerűsíthető hatás és mennyi az a bizonyos piaci hatás.
Az áthúzódó hatás és a bejelentett áremelkedések mértéke már 10,5 százalék. Ez ideig nem volt példa, hogy a piaci áremelés, az áthúzódó és a bejelentett áremelkedések mértékénél (az elnök pohara kocogtatásával jelzi a hozzászólási idő lejártát.) alacsonyabb volt, szépen lement 1,2-ről 1-re. Tessék a 10,5-et beszorozni 100 százalékkal, az olyan 20 százalék alatti számot fog adni, (az Elnök ismételten jelzi a hozzászólási idő lejártát.) ha csak nem következik be a jövő évben valami óriási bizalomrobbanás a kormányzat gazdaságpolitikája iránt. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir