DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés! Remélem, hogy Kovács László külügyminiszter úr nem fogja irredentának minősíteni az előző felszólaló képviselőcsoportját, amiért az önrendelkezési elvet méltatta. A Fidesz Magyar Polgári Párt nevében szeretném én is kifejezni afeletti történelmi esemény emléke feletti nagyrabecsülésünket, amit a soproni népszavazás jelentett 75 évvel ezelőtt. Sopron nem először mutatott példát az országnak, nem véletlenül érdemelte ki a "leghűségesebb város" címet, hiszen már 1277-ben az akkori cseh királlyal szemben, Ottokárral szemben is Magyarországot választotta, és ez volt a második ilyen döntés. Ez sem ment magától, szükség volt a soproni egyetemistáknak a nyomásgyakorlására és ügyes politizálásra.
Mi az üzenete a soproni népszavazásnak a mai napon? Ma, a XX. század végén, két háború után itt, ebben a régióban senki sem beszélhet és felelős politikus nem is beszél a határoknak a megváltoztatásáról. Azonban az első világháborúnak az eredményeképpen még mindig nem oldódott meg egy nagyon lényeges kérdés ebben a régióban, ez pedig a kisebbségi jogoknak a kérdése.
Éppen ezért a Fidesz Magyar Polgári Párt kiáll a kisebbségben élő magyarok autonómiája mellett, és nagyon sajnáljuk, hogy a kormány sorra olyan alapszerződéseket kötött az elmúlt időszakban, amely éppen ezen autonómiatörekvésekkel szemben bizonyította be, hogy a magyar kormány ezekhez legalábbis szerződésbeli támogatást nem tud biztosítani. Ez egy nagyon fontos üzenete a soproni népszavazásnak, az autonómiatörekvések, a kisebbségi jogoknak a biztosítása az, amely az első világháború után kialakult, meglehetősen súlyos, a magyarságra nézve különösen hátrányos helyzetnek a megoldását bizonyíthatná és biztosíthatná, és a nyugati hatalmaknak a támogatásának a megnyerése az, ami ehhez szükséges. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir