DR. WEKLER FERENC

Full text search

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Világosi Gábor államtitkár világosan elmondta, hogy milyen mozgástere volt a kormánynak ebben a kérdéskörben, és azt gondoltam, ezután már nem kell hozzászólni. Demeter Ervin, nem tudom igazából, hogy miről beszél. Lamperth Mónika elmondta, hogy milyen arányban adták le a szavazataikat ebben a három megyében az önkormányzatok. Ebből világosan kiderül, hogy ott az önkormányzatoknak kevesebb mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vagyonarányosan kéri a gázrészvények szétosztását. Ezek után a kormánynak, sajnos, nem volt más lehetősége, mint hogy lélekszámarányosan ossza szét a gázrészvényeket, mert a Világosi Gábor által idézett törvény nem adott más lehetőséget a számára.
Az egy más kérdés, hogy kinek a felelőssége az, hogy az önkormányzatokat, illetve önkormányzati vezetőket talán nem tájékoztatta az elmúlt két évben arról, hogy milyen lehetőségük van, hogy ki volt az, aki nem hívta fel a polgármesterek és a testületek figyelmét arra, hogy itt nem egy formális nyilatkozatról van szó, hanem kemény pénzekről, kemény vagyonokról kell nyilatkozni, arról a vagyonról, ami a településeknek jár, és azt gondolom én is, hogy vagyonarányos lett volna az igazi, a tényleges helyzetnek megfelelő szétosztása, a vagyonarányos szétosztás. De hát a törvényben mást írtunk elő közösen ebben a parlamentben, és azok az önkormányzatok és azok az önkormányzati vezetők, amelyek és akik elmulasztották az igényt bejelenteni, nem mutogathatnak most felfele, hogy a kormány rosszul döntött. Tehát én azt gondolom, hogy ezt a vitát azok az önkormányzati vezetők, sajnos, döntötték el, akik a településük érdekeit figyelmen kívül hagyva nem nyilatkoztak, illetve nem vagyonarányosan kérték a részvényeket.
És megint egy harmadik kérdés, hogy a 40 százalék jogos, vagy nem jogos, de ez ebben a pillanatban alkotmánybírósági felülvizsgálat alatt van, és erre választ fogunk kapni, amennyiben az Alkotmánybíróság azt mondja, hogy több illette volna meg (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) a településeket, gondolom, hogy a parlamentnek korrigálnia kell ezt a döntést. De most nem erről vitatkoztunk. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir