DR. PÁLFI DÉNES

Full text search

DR. PÁLFI DÉNES
DR. PÁLFI DÉNES, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság november 21-ei ülésén megtárgyalta a T/3392-es számon beterjesztett törvénytervezetet a műemlékvédelemről. A tervezet 10 fejezetben, 60 bekezdésben, részben kerettörvény jelleggel kívánja szabályozni a műemlékvédelmet. Megnevezi a szereplőket, feladataikat és a pénzügyi feltételeket. A bizottság fontosnak tartotta ennek a törvénynek a beterjesztését, hiszen ahogyan a miniszteri expozéban is elhangzott, 1881 és 1949 között volt törvényileg e terület szabályozva. Azóta – tehát közel 50 éven keresztül – törvényi szabályozása a műemlékvédelemnek nem létezett.
Fontosnak tartotta a bizottság továbbá azért is ennek a törvénynek a beterjesztését, illetve tervezetnek a beterjesztését, mert sajnos a történelem nem volt kegyes hozzánk, hogy sok értékünk maradhatott volna fenn a múltból. Ezért minden érték megőrzését rendkívül fontosnak tartjuk a nemzet és jövője számára.
A melléklet kerületi, illetve megyei bontásban 274 műemléket, illetve -együttest tartalmaz. Sajnáljuk, hogy csak ennyit. Hiszen a korábban Nemzeti Örökség Lista néven ismert jegyzék 403-at tartalmazott. Szerencsére a különbség nem azt jelenti, hogy eltűntek ezek a műemlékek, pusztán más kategóriába, besorolásba kerültek, aminek elsősorban anyagi okai vannak.
(10.40)
Tisztelt Ház! A bizottság ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangú támogatással ajánlotta általános vitára e törvénytervezetet, de kötelességem a bizottsági ülésen elhangzottakról még röviden szólnom.
Több hozzászólásban köszönetkifejezésre került sor, amit itt szeretnék megismételni mindazok felé, akiket törvényileg nem szabályozott területen az elmúlt 50 évben vagy korábban dolgoztak és akiknek munkája révén ma védetten, helyreállítottan, tehát teljes pompájukban állhatnak műemlékeink. Köszönet mindezért. És köszönet azért is, hogy 6 éven keresztül történt ennek a törvénytervezetnek az előkészítése, és úgy ítéljük meg, hogy egy tisztességesen előkészített törvénytervezet került e Ház elé, ezért is köszönet mindazoknak, akik az előkészítésben és a beterjesztésben részt vettek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir