FEKETE GYÖRGY

Full text search

FEKETE GYÖRGY
FEKETE GYÖRGY, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Magyarországon a műemlékek számbavételének és védelmének ügyét törvényi szinten 1881-ben szabályozták először, ami európai normának is igen jelentős volt. Ezt törvénnyel rendezték. Ez egészen 1949-ig volt érvényben. Ezt a múzeumi és műemléki ügyeket együttesen kezelő és igen jól használható 1949-es törvény váltotta fel. Újabb szabályozás 1964-ben volt a III. számú törvénnyel, a részletes megoldást miniszteri rendelet szintjére azonban visszavetve – tehát itt a törvények sorsában volt egy visszaesés. Ennek megfelelően kiadott, azóta többször igazított, módosított, tehát építésügyi rendelet, egy ÉM-rendelet lépett érvénybe, amely ma is hatályos, és amelynek rendkívül sok hiányossága van.
Ennek a rendeletnek a helyébe lép az előttünk fekvő törvényjavaslat, és mint a miniszteri expozéból is kiderült, ebben is nagy jelentősége van. Az Országgyűléshez benyújtották ugyanakkor az épített környezet alakításáról szóló törvényt is, amely a műemlékvédelem külön törvényben való szabályozását jelenti ki. A műemlékvédelemmel rokon harmadik szakterület törvénye pedig, "A kulturális tárgyi örökségről és a múzeumokról" munkacímmel, mint hírlik, a koncepció elkészültének és a normaszöveg összeállításának fázisában van, ami egy igen biztató jelenség. E törvényjavaslatnak és az előbbieknek az összhangját az előkészítő folyamat munkacsoportjaiba mindkét, illetve mindhárom szakmából jövő képviselőknek – a lehetőségek keretein belül – feltétlenül biztosítani kell.
Mint látjuk, a kulturális örökség kezelése a törvényhozásban a jelenlegi kormányzati munkamegosztás szerint több külön törvényben kerül szabályozásra. Az előkészítő munka oda-vissza csatolásos egyeztető tevékenységének felelőssége az, hogy a törvénytervezet-javaslatok, a végső soron ezek után hatályban lévő törvények harmonizálásának, együtt dolgozásának, egymást erősítő hatásának beépítése megtörténjék, és feltétlenül megtörténjék, hiszen az európai országok közül számosban ezt egyetlen nagy kerettörvényben szokásos szabályozni.
A jelenlegi jogalkotói programban egyetlen átfogó jellegű kulturálisörökség-törvény kibocsátása sajnos tehát nem valósul meg, ezért a kormány által benyújtott műemlékvédelmi törvényjavaslat konkrét vizsgálata, észrevételezése, módosítási és kiegészítő indítványokkal való ellátása lehet a célratörő gyakorlat, és ebben mindannyiunknak részt kell venni. Korunk körülményeihez egy jobban igazodó, állampolgári jogokat alapvetően is érintő, kötelességeket jól meghatározó, érthető szövegű és teljesíthető törvény kell. Mert a mindennapi élet, a tulajdonosváltások gyorsasága, a technológiai váltások és nem kis mértékben az egyházi ingatlanok visszakerülése jogos tulajdonosaikhoz, mint szükségszerűség, nem tud további haladékot adni a megoldandó feladatokban.
Képviselőtársaim! Fogjunk össze mi mindazok, akik valamelyest értünk ehhez a dologhoz azokkal, akik valóban értenek, a törvény jobbításához, mert a magyar kultúra egyik legfontosabb alapokmánya bízatott most ránk. A kulturális bizottság egyhangú szavazással fogadta el, természetesen csak tárgyalási alapként, a törvénytervezetet, lényeges kisebbségi vélemény nem fogalmazódott meg, és Baja miniszter úrnak az az ígérete, hogyha ezek mégis megfogalmazódnak, akár többségi vagy kisebbségi részről elhangzott, ezzel a joggal a kisebbség is élni fog. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir