TAMÁSSY ISTVÁN

Full text search

TAMÁSSY ISTVÁN
TAMÁSSY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság megtárgyalta a műemlékvédelemről szóló T/3392. számú törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslat benyújtását feltétlenül indokoltnak tartotta, mivel a műemlékvédelemmel kapcsolatos kérdéseket ez idáig az építésügyről szóló 1964. évi III. törvény alapján egy alacsonyabb szintű jogszabály, az 1/1967 (I. 31.) ÉM számú rendelet szabályozta, amely számos, a mai gyakorlat által felvetett kérdésre nem tartalmazott már kellő törvényi választ.
A szóbeli előterjesztés során elhangzott, hogy a törvényjavaslat szorosan összefügg az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényjavaslattal. Ezért a bizottság indokoltnak tartotta, hogy e két törvényjavaslat parlamenti tárgyalására egyidejűleg kerüljön sor. Ezt megelőzően a bizottság sürgette a műemlékvédelmi törvényjavaslat mielőbbi beterjesztését, amelynek megtörténtét örömmel üdvözölte, illetőleg üdvözli. Megállapította, hogy a törvényjavaslat összhangban van az alkotmánnyal, és megfelel a nemzetközi szerződésekben foglaltakkal, Magyarország ez irányú, vállalt kötelezettségeivel.
A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági bemutatása azonban kiegészítésre szorul. A bizottság fontosnak tartja, hogy a műemlékek állapotának megőrzésére, fenntartásuk és helyreállításuk költségeire az előterjesztő részletes műszaki-gazdasági számításokat végezzen, hogy a törvényjavaslat társadalmi-gazdasági hatásai felmérhetők, előre jelezhetők legyenek. Fontos szempont, hogy az előterjesztő a műemlékek vagyoni értékét is számításba vegye, különösen az állam tulajdonából ki nem adható, a mellékletben szereplő 274 darab műemlék, illetőleg műemléki együttes kincstári értékét, továbbá ezek fenntartási, megóvási és helyreállítási költségeit is.
A bizottság súlyt helyezett arra, hogy a tárgyalás során megismerje a kormány és a szakma álláspontját a magyarországi építészeti, műszaki és a velük összefüggő művészeti alkotások megóvásának, használatának átfogóbb szakmai koncepciójáról, az állam és az önkormányzatok műemlékvédelemmel kapcsolatos feladatairól, a társadalom szemléletének kedvezőbb irányba történő alakításával kapcsolatos célkitűzésekről. Rendkívül fontos e tekintetben a különböző szakmai köztestületek, az építész- és mérnöki kamarák és nem utolsósorban a területi, megyei és települési főépítészek műemlékekkel kapcsolatos feladatainak megismerése is. A törvényjavaslat a jogszabályszerkesztés alapelveinek megfelel, logikai felépítése, közérthetősége magas színvonalon készült.
Összefoglalva: a törvényjavaslat benyújtása időszerű volt és szükséges. Indoklása megfelelő, összhangja más törvényekkel és jogszabályokkal biztosított. A vita után a bizottság a törvényjavaslatot 14 igen és 2 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta, illetőleg tartja. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir