DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is örömmel szeretném nyugtázni, hogy a benyújtott törvényjavaslat irányában az ellátások átalakítására vonatkozó javaslatok döntő többségével képviselőtársaim egyetértettek. A törvényjavaslathoz 51 módosító, kapcsolódó módosító javaslat érkezett, ebből nyolcat az indítványozó visszavont. Összességében a benyújtott indítványok közül 20 javaslatot tudtunk támogatni; ezek jelentős részben tartalmi javaslatok. A vita során elsősorban a rendszeres szociális segéllyel kapcsolatban fogalmazódtak meg észrevételek. Szeretném mindenekelőtt azt elmondani, hogy a rendszeres szociális segély normatív jellegű szabályozásával a kormány egyetért, mert ez szolgálja az állampolgárok jogbiztonságát is, és a feladatbővülés pénzügyi fedezete az önkormányzatok rendelkezésére áll.
Felmerült a munkanélküliek rendszeres szociális segélyének külön ellátásként történő szabályozása az aktív korú nem foglalkoztatottak megkülönböztetése érdekében. Ezt nem tartjuk indokoltnak, mivel a szociális támogatási rendszer átalakításának egyik célja a pénzbeli ellátások egyszerűsítése és áttekinthetőbbé tétele, és nem az ellátások további szétparcellázása.
Nem tudjuk támogatni a közgyógyellátásban alanyi jogon részesülők kategóriájának indokolatlan bővítését sem. A lakásfenntartási támogatásnál benyújtott pontosító javaslatokkal a kormány egyetért, de nem tudjuk elfogadni a lakás fűtési költségeinek kiemelt támogatását, megerősítését célzó javaslat tejes elhagyását. Hiszen adatokkal alátámasztható, hogy a lakásfenntartás költségein belül a fűtési kiadások jelentős mértékűek, így szükséges a rászorulók esetében azok kiemelt kezelése. A személyes szociális szolgáltatásokra vonatkozó módosítások – úgy gondolom – az ellátásban részesülők jogainak érvényesítését, érdekeik védelmét szolgálják.
Tisztelt Országgyűlés! Összefoglalva: a szociális törvény módosításával lehetővé válik a leginkább rászoruló rétegek normatív pénzbeni ellátása, a lakásfenntartási költségeken belül a fűtési támogatások kiemelt támogatása, és a szociális szolgáltatásokat igénybe vevők állampolgári jogainak fokozottabb véleménye. (Sic!) Megköszönöm tisztelt képviselőtársaim jobbító szándékú javaslatait, és a sürgős tárgyalást is annak érdekében, hogy januártól állampolgárok ne maradjanak ellátás nélkül. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir