DR. MÉSZÁROS GYULA

Full text search

DR. MÉSZÁROS GYULA
DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Kivételesen nem a cementipar privatizációjával, hanem az E-hitellel szeretnék foglalkozni, bár példaként említem az egyik cementgyárat. Az érvényben lévő 28/1991. kormányrendelet, amely az egzisztencia-hitelről szól, 5. §-ában a következőket írja: "A hitelt és részletfizetési kedvezményt a belföldinek minősülő magánszemélyek és kizárólag e személyekből álló társaságok, szövetkezetek vehetik igénybe." Bár a kormányrendelet nem foglalkozik vele, hogy a pénzintézet eladhatja-e a hitelkövetelést és kinek, számomra világos a jogalkotók szándéka, hogy az E-hitel a hazai vállalkozókat hivatott segíteni.
A konkrét kérdésem az, hogy a Mezőbank hogyan adhatta el ez év októberében a Hejőcsabai Cementgyár magyar részvényeseivel szemben fennálló követelését, holott a magyar részvényesek napra pontosan fizették a kamatokat és a részleteket. Tovább, ha már eladta, hogyan adhatta el annak a Holder Banknak, akivel a magyar fél perben állt, és maga a Mezőbank is peres fél volt. Nyilván tisztában voltak vele, hogy a Holder Bank azonnal felmondja a hiteleket, és ezzel kétvállra fekteti ellenfelét, ami eddigi pereskedéseivel nem sikerült neki.
Tovább, hogyan asszisztálhatott ehhez a Bankfelügyelet? Kérdezem államtitkár urat, hogy lezártnak tekinti-e ezt az ügyet a pénzügyi kormányzat, és tesz-e valamit, ha igen, mit, a törvényesség helyreállítására? Figyelemmel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir