DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pusztai Erzsébet képviselő asszony hozzászólásával összefüggésben két kérdésről szeretnék röviden szólni, mindenekelőtt megemlítve azt, hogy a háttérdokumentáció nem része a törvénynek, ezért kár egyes mondatokat kiemelve sokkolni a nézőket. De annyit hadd mondjak, hogy persze a várólista más országokban még olyan műtéti eljárásokra és beavatkozásokra is kiterjed, amelyekre Magyarországon nem gondoljuk bevezetni. Tudunk olyan országokról, ahol egyszerű epekő-eltávolításra is sorba kell állni. Nem hiszem, hogy ez itt szükséges.
(10.30)
Ugyanakkor azzal mindenképpen egyetértenék, hogy nem megengedhető az, hogy valaki bármilyen összefüggésben is pénzért vásároljon más hátrányára életesélyt, azaz csak azért, mert több pénze van, véleményem szerint senki nem szoríthat ki a várólistáról műtétre rászorultabb vagy szakmai értelemben véve alkalmasabb beteget. Tehát azt hiszem, hogy ilyen értelemben a módosító indítványt, a módosító indítványokat némi pontosítással fogjuk tudni támogatni.
(A jegyzői széket dr. Kávássy Sándor foglalja el.)
A másik kérdés a vizsgálati terápiás eljárási rendekkel összefüggésben - itt is méltányolva a jobbító szándékot -, ami elhangzott az eddigiekben már az általános vitában is, úgy gondolom, félreértéseken alapul, mert nem gondoljuk ezekkel a vizsgálati és terápiás eljárási rendekkel korlátozni a tisztességes ellátáshoz fűződő jogot. Ugyanis egyrészt az a célunk, hogy az ellátás szakmai tartalmát tekintve egy minimális követelményrendszert határozzunk meg, amelynek elemei szakmai értelemben sem mellőzhetők, másrészt a biztosított, a beteg számára a részére nyújtott ellátás kontrollját teremtsük meg.
Természetesen úgy gondoljuk, a protokollnak alapvető eleme lesz, hogy az orvos az abban foglaltaktól eltérhet - az eltérés indokának feltüntetésével -, hiszen tudatában vagyunk annak, hogy egyedi esetek kezelésére semmilyen általános szabály nem alkalmas. Mégis úgy gondoljuk, hogy egy ilyenfajta vizsgálati és terápiás eljárási rend mindenképpen segíti a biztosítót is, a biztosítottat is abban, hogy tudják, mi jár a biztosítottnak, és még egyszer mondom: semmi módon nem célunk, hogy ilyen alapon egy ellátást szűkítő minimális szintet határozzunk meg. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir