DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap a nyugdíjcsomag vitája során már volt egy hasonló eset, amikor a törvény preambulumának változtatására tettem javaslatot, hiszen annak a megfogalmazása egyfelől rendkívül nehézkes, másfelől nem fejezi ki igazán azt, amit célul tűzött ki maga elé a kormány. Mondhatom, szinte alig olvasható preambulumokat találunk a különféle törvényjavaslatok előtt.
Különösen megdöbbentőnek tartottam, hogy most, amikor bár a nyugdíjrendszerrel összefüggésben, de mégis az egészségbiztosítás ellátásairól egy külön törvény születik, akkor a törvény bevezető szövege ne tartalmazza sem az alkotmányban foglalt elvekre való hivatkozást, sem az esélyegyenlőség fogalmát. Én ezt egészen megdöbbentőnek tartom, hiszen az egészségügyi ellátásban éppen azért van szükség egészségbiztosításra, egészségbiztosítási rendszerre, mert máskülönben nem lehetne biztosítani az ország polgárai számára az egészségügyhöz, az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásban az esélyegyenlőséget. Ennek a törvénynek alapvető célja, azért jön létre, azért van egészségbiztosítás, hogy ezt megteremtsük. Éppen ezért én a preambulumot jelentős mértékben átírtam.
El kell mondanom, hogy miközben a szociális bizottság támogatta, aközben a költségvetési, a foglalkoztatási és az emberi jogi bizottság egyharmada sem támogatta; ugyanakkor azonban a szociális bizottság ülésén az előterjesztővel tárgyalva némi módosítás született, amelyet csatlakozó módosító indítvány formájában benyújtottam.
Nagyon remélem, tisztelt képviselőtársaim, hogy a többi bizottság, ha elolvassa ezt a preambulumot, akkor nem automatikusan fog egy ellenzéki indítvány ellen szavazni - mint ahogy itt számos ponton látható -, hanem talán esetleg odafigyel a szociális bizottság álláspontjára is.
Az egész csomagban számomra egészen megdöbbentően azt tapasztalom, hogy módosító indítványok soráról szavazott, foglalt állást úgy a költségvetési bizottság, hogy egyharmadban sem támogatta, de olyan szakmai kérdésről van szó, amihez nem is érthet a költségvetési bizottság. Nem értem, miért van arra szükség, hogy egyharmadban sem támogató bizottsági állásfoglalásokat hozzanak, miközben az indítványok soráról még a kormány is úgy dönt, hogy támogatni tudja. Ennél azért sokkal több figyelmet szeretnék a különféle bizottsági üléseken, és sokkal több gondolkodást, sokkal kevesebb automatizmust, tisztelt képviselőtársaim.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir