GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja és tagsága nagyon fontosnak tartja, hogy már a törvény preambulumában rögzítve legyen az esélyegyenlőség. Legfontosabb elvként az esélyegyenlőség kell jellemezze a tízmillió magyar állampolgárt, akik adófizetőként itt élnek e hazában, és jogosan várják el a mindenkori magyar kormánytól, a társadalmat irányító szervektől, hogy esélyegyenlőséget biztosítson az egészségbiztosításban, az egészségügyi ellátásban. Tudniillik nem mindegy, hogy a tönkrement Bács-Kiskun megyei tanyasi viszonyok között, ahol szakad be a tanyasi házak teteje, kis aprófalvak szűnnek meg, mennek be a tanyákból az aprófalvakba, miközben aprófalvak szűnnek meg, mennek tönkre, az ott élők mennek a nagytelepülésekre és így tovább; s ahogy vészesen fogy a nemzet, hiszen sokkal több abortusz van, mint amennyi születés, sokkal többen halnak meg Magyarországon, mint ahányan születnek... - így legalább a meglévő területeken az egészségbiztosítást a mostani állapotban biztosítani kellene.
Mi történik? Még nem lett elfogadva ez a törvény, még nem fogadta el a parlament ezt a törvényt, de már olyan híreket hallani, hogy például Oroszlányhoz, egy bányászvároshoz akarják csapni három nagy nemzetiségi település, Környe, Vértessomló, Várgesztes eddig különálló háziorvosi rendszerét. Mi lesz ennek a következménye? Azok a falvak, amelyek viszonylag még jómódúak, az egészségügyi ellátás terén rosszabbul fognak járni. Ez alföldi viszonylatban még nehezebb, s az esélyegyenlőségnek még csak a csíráit sem lehet észrevenni akkor - még egyszer mondom -, ha azokban az életképes tanyaközpontokban, amelyek jellemzők voltak a magyar településszerkezetre - hiszen általában a mezőgazdasági termelést főleg a tanyákon lehet végezni, ahol van terület az állattartásra, a növénytermesztésre -, megszüntetik a heti egy-két alkalommal meglévő egészségügyi ellátást; akkor természetesen el fog néptelenedni az a vidék. Egy török-tatárdúlás nem fog annyi kárt okozni, mint egy ilyen rossz törvény, s annak a rossz törvénynek az alkalmazása.
Ezért mindenképpen jogosnak tartom, és a Független Kisgazdapárt támogatni fogja azokat a javaslatokat, így az 1. pontban felsorolt javaslatot is, hogy az Országgyűlés az alkotmányba foglaltaknak megfelelően - s itt fontos, hogy az alkotmányra hivatkozzunk - biztosítsa az esélyegyenlőséget. Ha valaki egy tanyán vagy egy dunántúli kis aprófaluban születik, az ugyanúgy jogosult az egészségügyi ellátásra, mint aki egy nagyvárosban vagy Budapesten született.
Ezeket a jogokat a törvényben is garantálni kell, ezért kérem a tisztelt képviselőtársakat, támogassák ezeket a javaslatokat. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir