DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Messzemenően helyeseljük és támogatjuk, hogy az alkalmi munkából élő falusi szegénység társadalombiztosítása rendezett legyen. Képtelenségnek tartjuk azonban, hogy mindennek költségét a közteherjegy bevezetése révén a munkáltatóval, azaz a gazdával fizettesse meg a koalíció és a kormány. (Derültség az MSZP padsoraiban.)
Az ország az átmenet állapotában van, a mezőgazdaság elképesztő tőkehiánnyal küzd. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Szétvertétek!) Ilyen körülmények közt újabb elvonással sújtani a mezőgazdaságot nem kellően megfontolt és átgondolt intézkedés. (Közbeszólás az FKGP soraiból: Úgy van!) Nem figyelembe venni, hogy a gazda ezer gonddal és bajjal most dolgozik gazdasága kiépítésén, hogy mindezen túl iszonyatos teherként nehezedik rá, amit a benzin, a gázolaj, a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek és más anyagok árába beépített közvetett adó folytán fizet, nem utal túl nagy államférfiúi bölcsességre. (Egy hang az ellenzéki padsorokból: Úgy van!) Engedjék meg, hogy példaként utaljak rá, hogy egy hektár kukorica vegyszerezése a jelen árak szerint 18 000 forint fölött van - és hol vannak még a többi munkákkal kapcsolatos kiadások?
Teljesen jogos igény tehát, hogy mindaddig, amíg a magántermelés szilárd alapokra nem helyezkedik, az alkalmi munkavállalók társadalombiztosítását a gázolaj vagy a növényvédő szerek árába épített adóbevételekből biztosítsák. (Közbeszólás az FKGP padsoraiból: Úgy van!)
Azzal sem érthetünk egyet, hogy kellő átgondolás nélkül és mereven állítják szembe az írott jogot a szokással és a hagyományokkal. Egy olyan világ, ahol mindent törvényben akarnak előírni, ahol minden részletet szabályozni akarnak és ahol csupa tilalomfákkal van kirakva az élet, csak a börtönök és az internálótáborok világához lehet hasonló (Közbeszólások az FKGP padsoraiból: Úgy van! - Derültség, felzúdulás a kormánypártok padsoraiban. - Emeltebb hangon:), amelynek semmi köze a jogállamhoz, sem a demokráciához!
(12.20)
Summum ius summa iniuria - hangoztatták már a régi rómaiak is. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Latin korrepetálás! - Jó volt!)
Mindezt figyelembe véve a kisgazda frakció nem szavazta meg, határozott nemmel utasította el "az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről" zengzetes címet viselő, valójában a gazda indokolatlan adóztatásáról szóló törvényjavaslatot. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir