SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Full text search

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Ház! Mi, szabaddemokraták megszavaztuk az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról szóló törvényjavaslatot. Megszavaztuk azért, mert azt gondoljuk és azt reméljük, hogy elősegíti a feketén való foglalkoztatás visszaszorítását.
Nem gondoljuk persze, hogy ez önmagában elég a probléma megszüntetéséhez -, ezt már több alkalommal el is mondtuk -, mert nyilvánvaló, hogy a magas közterhek, amelyek, ezt el kell ismerni, a csökkentés ellenére is magasak még; tehát a magas közterhek miatt igen nagy, túl nagy az érdekeltség a legális foglalkoztatás elkerülésére.
Ez a törvényjavaslat azonban a benyújtáshoz képest sokat változott. Sok ponton kedvező változás következett be, egyrészt kiszélesedett a munkáltatói kör, másrészt a módosító javaslatok hatására csökkentette az előterjesztő a közteherjegyek összegét, valamint olyan fontos irányban is változott az előterjesztés, ami elősegíti a munkavállalók pontosabb és részletesebb tájékoztatását. Véleményünk szerint a közterhek összegét adott esetben tovább lehetett volna csökkenteni, különösen ha arra gondolunk, hogy a mezőgazdasági munkák során ez indokolt lett volna. Azt azonban mindnyájunknak el kell ismerni, hogy a közterhek befizetésére szükség van, és ettől nem lehet eltekinteni akkor sem, ha egyesek erre ösztönzik vagy erre hívják fel a figyelmet, hogy legális és elfogadható, ha a közterheket nem fizetik be.
Véleményünk szerint szükség van arra, hogy ha ez a törvény életbe lép, akkor ösztönözzön a felvilágosítás, a propagandánk során arra, hogy minél többen legálissá tegyék az alkalmi munkavállalást, mert ennek többféle előnye van. Részben bármilyen összegű befizetés történik, ez az államnak bevételt jelent, ami a későbbiekben általánosan hozzájárulhat a közterhek összegének csökkentéséhez; másrészt pedig nem elhanyagolható szempont - és ezt szintén többször elmondtuk a vita során -, hogy a legális munkavégzésbe való visszatérés elősegíti a munkaerőpiacra való integrálódást, és nem utolsósorban a jogszerző idő növelésével, gyűjtésével hozzájárulhat az egyes emberek, a munkavállalók esetében a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez, vagy még előbb elősegítheti a munkanélküli-járadékra való jogosultságot. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Ezért én befejezésképpen csak arra tudok ösztönözni, hogy minél inkább segítsük elő, hogy ismertté váljon ez a törvény, és ne az ellenkezőjét tegyük. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir