DR. GYURICZA BÉLA

Full text search

DR. GYURICZA BÉLA
DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A döntés, amelyet az Észak-atlanti Szerződés Szervezete madridi csúcstalálkozóján meghozott, és amellyel meghívta Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére - azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk -, történelmi jelentőségű esemény volt. Történelmi jelentőségű ez a döntés Európa szempontjából, mert ezzel a döntéssel, megítélésünk szerint, megkezdődött a NATO fokozatos nyitottá válásának folyamata, amely végleg fel fogja számolni Európa hidegháborús örökségeként itt maradt megosztottságának maradványait, és ezáltal hozzájárul egy egységes, stabil, biztonságos, békés, új Európa kialakításához.
A NATO, amely meghívott bennünket, már ma is az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amelyik hatékonyan képes garantálni tagállamai és ezen keresztül Európa, valamint az észak-atlanti térség stabilitását és biztonságát. Ez pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy hazánkban és a térség többi államában zajló demokratikus átalakulás - amely a diktatúrából a polgári demokráciába és piacgazdaságba vezet - sikeres lehessen.
Történelmi jelentőségű ez a döntés Magyarország és a magyar nemzet szempontjából azért is, mert hosszú évszázadok óta először fordul elő, hogy hazánknak lehetősége van teljes jogú tagként integrálódni a demokratikus Európába; abba az Európába, amely megmutatta a második világháború után, hogy a demokratikus fejlődésben mire képes. Bizonyítja mindezt a NATO története, amely közel 50 éves fennállása alatt békében győzött. Bizonyítja az a cél, amelyet most Madridban tűzött ki: békében egyesíteni és megteremteni egy új Európát, melynek alapja az egyenjogú együttműködés, stabilitás, biztonság, gazdaság és szociális jólét. Nyitott tehát a NATO. E nyitásnak éppoly nyertesei lehetnek mindazok, akik az első, mind pedig azok, akik majd a későbbi bejutók lesznek. És talán vesztesei azok lennének, vagy akkor lennénk, ha ezt nem vennénk komolyan, főleg a harmadik évezred küszöbén.
(10.20)
Amikor ezen ünnepélyes történelmi pillanatban a jelentőségről beszélünk, akkor arról is szólni kell, hogy elismerés ez Magyarországnak, a magyar nemzetnek, és mindannak, amit fémjelez Varsó, Prága, Budapest, 1956, '68, 1980, '82, '89, '90 és az azt követő hét év.
Elismerés e nemzetek szabadságvágyának, nemzeti önbecsülésének és tetteinek. És amikor köszönetet mondunk a magyar nemzetnek, a magyar népnek, akkor azt is hozzá kell csatolni, hogy ebben az időszakban, 1991 és '93 között a Magyar Köztársaság polgárai és fegyveres erői, rendvédelmi szervezetei mérsékelten kezelni tudtak egy válságot, amely jelentősen hozzájárult a NATO új stratégiájához.
A múlt heti meghívással a cél: a teljes jogú NATO-tagság közvetlen közelségbe került. De a munka, azt hiszem, csak eztán kezdődik igazán. Hiszen a feladat kettős: figyelni és tenni annak érdekében, hogy a most kívülmaradók ne érezzék, hogy kockázatot vállaltak vagy kockázatos a biztonságuk. A másik dolog pedig: a társadalom felé érzékeltetni kell, hogy a jogokkal és kötelességekkel nemcsak kapni, hanem adni akarunk, mint ahogy tettük ezt az IFOR és az SFOR esetében, és ahogy tesszük és tennünk kell azért, hogy a polgárok megértsék, hogy a biztonság a demokráciát jelenti, a gazdasági fejlődést jelenti és a szociális jólétet jelenti.
Nagyon fontos e tekintetben, hogy ennek a célkitűzésnek a teljesítésében a nemzet valóban tudja koncentrálni és hatékonyan használni mind humán, mind pedig anyagi erőforrásait. Nagyon fontos e tekintetben, hogy a megkezdődött folyamat, a magyar honvédelmi és haderőreform átfogó rendszere felgyorsuljon.
Végül öröm számunkra az, hogy valamennyien, akik e teremben vagyunk, valljuk azt: nem a Magyar Honvédség lesz majd a NATO tagja, hanem a Magyar Köztársaság válik a NATO egyenjogú teljes tagjává. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a nemzet és annak felelős politikai erői a követendő célokban egyetértsenek, és ezt úgy tegyék meg, hogy a társadalom érzékelje, hogy a népszavazásnál is nemcsak mellesleg kérték ki véleményét, hanem komolyan veszik véleményét, s éppen ezért szükséges, hogy a civil szervezeteket, a társadalom többségét megnyerjük e cél érdekében.
Elengedhetetlennek tartjuk e tekintetben azt a tevékenységet, amelyet úgy érezzük, hogy a '93-ban konszenzussal elfogadott biztonságpolitikai és honvédelmi alapelvek újragondolásában majd ki kell fejtenünk, pontosítva azokat a körülményeket, amelyek Madriddal most már teljes egészében érthetővé és világossá váltak. Úgy érezzük, hogy a politikai pártoknak ez nemcsak felelőssége, hanem kötelessége is. Egy konszenzussal világos és érthető formában kell közel hozni az emberekhez a feladatokat, a tennivalókat, az előnyöket, az áldozatvállalást, hogy az emberek érzékeljék és érezzék: tényleg történelmi jelentőségű feladat az, amelyet most teljesíteni kell.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt mindezen gondolatoktól vezérelve tette meg javaslatát, és a jövőben is fönntartja azt, hogy a nemzet politikai erőinek igenis szükségük van arra, hogy itt, a magyar parlamentben, a madridi csúcsot követően fogalmazódjon meg a nemzet akaratát kifejező legalapvetőbb politikai dokumentum, a nemzeti védelmi charta, és kövesse ezt a nemzet biztonságának stratégiai kimunkálása, a nemzet védelmének katonai doktrínája, amely, úgy érezzük, a jövőt illetően mind a nemzetnek, mind a polgárnak, mind pedig a külvilágnak bizonyítani fogja: érett a nemzet, hogy teljesítse azt a meghívást, amely Madridban elhangzott.
E gondolatok jegyében, tisztelt képviselőtársaim, a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében figyelmükbe és elfogadásra ajánlom e történelmi jelentőségű politikai nyilatkozatot. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir