HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a felszólalóknak értékes hozzájárulásukat a témához. Egyaránt köszönet illeti a koalíció és az ellenzék képviselőit, mind a hét parlamenti pártot.
(10.50)
Én csak azt kívánom, hogy ez a támogatás mindvégig kitartson, tehát az egész tárgyalási, csatlakozási folyamatban. Biztos vagyok abban, hogy a parlament ezt megteszi.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kívánok foglalkozni azzal, hogy a rendszerváltást követően hogyan és miként került olyan helyzetbe a Magyar Honvédség, amely komoly, helyenként súlyos nehézségeket okoz. Nem kívánok ezzel foglalkozni. Kormányommal együtt azzal kívánok foglalkozni, hogy hogyan tudunk eleget tenni azoknak a követelményeknek, azoknak a kötelezettségeknek, amelyek a csatlakozási tárgyalások során megfogalmazódnak.
Egyetértek mindazokkal, akik azt fogalmazzák meg, hogy igenis, az elkövetkező időszakban a népszavazással és más eseményekkel összefüggésben higgadtan, tényszerűen kell érvelnünk azoknak az embereknek a felvetéseivel kapcsolatban, akik ellenzik a csatlakozást, a belépést. Senkit nem tekintek a magam részéről ebből a szempontból sem ostobának, sem akadékoskodónak, hanem az a véleményem, hogy mindenkinek meg kell válaszolni a kérdéseit, segítenünk kell abban, hogy eloszlassuk a kételyeiket.
A másik, amit szeretnék aláhúzni, az az, hogy sok-sok érv hangzott el a csatlakozás, a NATO-tagság mellett. Én köszönöm mindezeket az érveket, a felszólalásokat.
Gondolom, a tisztelt Országgyűlés és az Országgyűlés ülését figyelemmel kísérők számára sem haszontalan, ha elmondjuk, hogy mivel indokolta maga a NATO Magyarország bekerülését az első körbe, mitől vált vitathatatlanná a mi szerepünk a legelsők között. Mindenekelőtt azzal, hogy a NATO értékelése szerint magas színvonalú a demokratikus intézményrendszer működése, a demokrácia érvényesülése Magyarországon. Elismerést arat a nemzetek közösségében mindaz, amit tettünk a gazdaság, a társadalom fejlődése érdekében. Hozzáteszem, ugyancsak elismerést vált ki az, hogy reformokat hajtunk végre, sőt a reformok megvalósításában élen járunk a közép-kelet-európai térségben.
S végül, de nem utolsósorban - mert ezt külön ki szeretném emelni - a NATO madridi csúcstalálkozója, a kétoldalú tárgyalások során is kifejezésre jutott, hogy nagyra értékelik Magyarország szerepét a térségben mint stabilizáló tényezőt. S ezen belül különösen fontos az az aktív diplomácia, amelyet Magyarország felmutatott az EBESZ-ben, a boszniai béke megteremtésében és fenntartásban és különösképpen a szomszédsági politikában. Ezt azért szeretném aláhúzni, mert szerdán délben Madridban, 44 ország vezetőjének csúcstalálkozóján Clinton elnök arról beszélt, hogy amit magyar-román viszonylatban, magyar-román kapcsolatokban a két ország kormánya tett az új gondolatok megfogalmazása és gyakorlati megvalósítása terén, az példamutató lehet más térségek, más konfliktushelyzetek kezelésében. Ez rendkívül fontos. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Ezt azért is szerettem volna külön hangsúlyozni, mert Madridban és azt követően tegnap is, Luxemburgban, partnereink külön kérték, hogy folytassuk ezt a jószomszédsági politikát, együtt építsük szomszédainkkal a kapcsolatokat. Külön figyelmet kell fordítanunk - és ez a kormány határozott szándéka - a kívülmaradókkal való kapcsolatok erősítésére, tapasztalataink és elgondolásaink, javaslataink átadására számukra. Ezt különösen értékeli nemcsak a NATO, hanem az Európa Unió is.
Nagyon egyetértek azzal a felvetéssel, amelyet Boross Péter fogalmazott meg. Rendkívül fontos, tisztelt képviselőtársaim, hogy a következő hónapokban - és ide értem a 2000-re prognosztizálható európai uniós csatlakozást is - ki mit, hogyan nyilatkozik, tehát hogy mennyi és milyen felelősségérzetet mutatnak a parlament képviselői, tisztségviselői, mert ennek alapján is formálják, alakítják partnereink a képet, az értékelést Magyarországról. Nagyon ajánlom, hogy ezt a javaslatot, ezt a figyelmeztetést vegyük komolyan, hiszen itt - és ez a döntő - nem a mostani kormány, nem a mostani ellenzék, hanem az ország érdekéről, a nemzet érdekéről van szó.
Köszönöm szépen, és kérem, javasolom, fogadjuk el a nyilatkozatot. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir