DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Ház! Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet jogelődeit, az Állami Bankfelügyeletet, valamint az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet - ugyanúgy, mint ahogyan más közigazgatási intézményeket - a kormány döntése 1995-ben jelentős és folyamatos, összességében 15 százalékos létszámleépítésre kötelezte. Ennek megfelelően a közigazgatási szervezetek vezetőinek felül kellett vizsgálniuk intézményük működését abból a szempontból, hogy melyek azok a feladatok, funkciók, amelyek eredményes ellátása nem kizárólag a közigazgatási szerven belül oldható meg, hanem a funkcióval kapcsolatos társadalmi érdek sérelme nélkül, külső szervezeti egységben, cégben is ellátható. A kormányhatározat külön nevesítette a jogi munka egyes területeit, például a peres képviselet ellátását, az informatikát, a diszpécserszolgálatot és néhány más területet.
Mind az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnél, mind az Állami Bankfelügyeletnél a jogi munka jelentős részét képezte a peres képviselet ellátása, tekintettel arra, hogy e szervek által hozott közigazgatási határozatok ellen csak a bíróság előtt lehetett és lehet ma is jogorvoslatot keresni.
Az ügyek jellegéből fakadóan e munka végzését nem lehet általában jogi végzettségűekre bízni, hanem kifejezetten szükséges olyan szakemberek alkalmazása, akik nemcsak a közigazgatási szerv által alkalmazott törvények értelmezésével, illetve a hatósági eljárások lebonyolításával vannak tisztában, hanem ezen felül nagyon komoly peres gyakorlattal rendelkeznek.
Érdemes megemlíteni, hogy az Állami Bankfelügyelet '91-ben való alapítása óta nem vesztett pert a bíróságon, ugyanakkor a határozatai felülvizsgálata iránt indított bírósági eljárásokban, illetve az azokhoz kapcsolódó kártérítési perekben a pertárgy értéke az egyes eljárásokban is meghaladja a több milliárd forintot. Jelenleg a volt bankfelügyelet 25 perben alperes, az együttes perérték - kamat- és perköltség nélkül - 2 milliárd 600 millió forintnál több.
Mindezek alapján a volt bankfelügyelet, illetve értékpapír-felügyelet peres ügyeinek ellátása céljából átmeneti időre egy olyan ügyvédi irodát bízott meg, amely kiemelkedő és a magyar jogi szakmában egyedülálló gyakorlattal rendelkezett a pénzügyi-gazdasági jogi, illetve felügyeleti jogi munka bírósági képviseletében.
Az ügyvédi iroda megbízatása a közeljövőben jár le. Tekintettel arra, hogy az ügyvédi iroda alkalmazásával kapcsolatban probléma nem merült föl, illetve eljárásuk nyomán a költségvetés jelentős összeg kifizetésétől mentesült, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet vezetése szükségesnek tartja, hogy ez a fontos munka a jövőben is hasonló színvonalú legyen. Ezért szabályos közbeszerzési eljárás keretében pályázatot írt ki. Ahogy a pályázatban nincs szó sikerdíjról, úgy a közbeszerzési eljárás nyomán létrejövő szerződésben sem lesz, bár ez nem szómágia kérdése, hanem a felügyelet legközvetlenebb anyagi és természetesen erkölcsi érdeke. A pályázati kiírásra több egyéni ügyvéd, illetve ügyvédi iroda jelentkezett, és a jelentkezések elbírálása még nem fejeződött be.
Végezetül: őszintén örülök, hogy képviselő úr értesülését a Közbeszerzési Értesítőből szerezte, hiszen ez meggyőző bizonyíték arra, hogy nem valami spekulációról, hanem törvényes és átgondolt hivatali munkáról van szó.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir