DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Miniszter Úr! A múlt héten módosította az Országgyűlés azt a távközlési törvényt, amely 1992-től két igen fontos területen állami kötelezettségként fogalmazza meg egyrészt az ön személyes miniszteri felelősségét a szolgáltatók ellenőrzése terén, másrészt pedig olyan fogyasztóvédelmi szempontokat figyelembe vevő rendelet megalkotását, amellyel szemben a valós tények sajnos igen más képet mutatnak.
Miniszter úr nyilván tudja, a közvélemény is értesül a tömeges számlareklamációkról, amelyek most már évek óta nem a néhány száz forintos telefonszámlákból, hanem az emeltdíjas szolgáltatásokból adódóan százezer forintos és milliós számlatévedéseket regisztrálnak.
Sajnos az ön által felügyelt üzletszabályzat annyira nem fogyasztóbarát, annyira nem veszi figyelembe a fogyasztóvédelmi szempontokat, hogy az előfizető üzleti kockázatává teszi azt a bizonyítást, hogy tudniillik a fogyasztó műszaki berendezésében manipulálás történt-e vagy sem, és sokszor még bíróságon, több éves peres eljárás keretében sem sikerül tisztázni a nyilvánvalóan alapos tömeges reklamációk kapcsán a Matáv felelősségét, illetőleg fizetési kötelezettségét.
Miniszter Úr! A helyzetet tovább súlyosbította az a kialakult gyakorlat, amely most már néhány év óta a Matáv Rt. üzleti vállalkozásokkal kapcsolatos tevékenységével függ össze. Nevezetesen, amikor egy másik üzleti vállalkozóval összehozva a vállalkozást, az előfizetőkkel kapcsolatos szerződés mindenféle módosítása nélkül, különböző partyvonalakat, szexvonalakat, horoszkóp- és Dallas-sorozatismertetőket, Szerencsekerék-műsorismertetőket - és így tovább -, sorolhatnám azt a sok tucatnyi vállalkozást, amelynek keretében ezek az emeltdíjas szolgáltatások ugyanazon közcélú szolgáltatást tükröző számlán jelentkeznek, és ugyanolyan következményekkel járnak az előfizetők számára. Tehát meg nem fizetés esetén, a vitatott összeg - a mondom, sokszor százezer forintos nagyságrendű összeg - meg nem fizetése esetén kikapcsolják a közcélú szolgáltatásra berendezett távbeszélő-állomást. A kialakult helyzet tehát teljes egészében ellentmond nemcsak a jelenleg hatályos versenytörvénynek, nemcsak az alapvető jogelveknek, de mindannak, amit a távközlési törvény korábban és jelen módosítást követően is előír.
Ezért kérdezem miniszter urat: mikor és milyen módon ellenőrizte a szolgáltatók monopolhelyzetéből eredő ilyen visszásságok tekintetében a reális alapokra helyezés érdekében a helyzetet, és milyen intézkedéseket kíván megtenni a valóban fogyasztóvédelmi szempontokat is tükröző miniszteri rendelet megalkotása terén? Eddig ilyen nem született meg. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir