DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Interpellációjára válaszolva mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a távközlési szolgáltatók általában nem tehetők felelőssé azért, hogy szolgáltatásukat kik és milyen célra veszik igénybe. Sem a kormány, sem a hírközlési tárca nem vállalhatja fel annak eldöntését, hogy melyik hívás minősül fontosnak vagy kevésbé fontosnak.
Amennyiben a parlamentnek ilyen szándéka lett volna, a szolgáltatások közötti választás szabadságát, illetve ennek korlátozását törvényben kellett volna szabályoznia. A távközlési törvényben adott felhatalmazás nem arra vonatkozik, hogy a szerződési feltételek előírásával szűkítsük az igénybe vehető szolgáltatások körét. A hatályos törvények alapján, összhangban az Európai Unió vonatkozó követelményeivel, nem lehet megakadályozni, hogy a távközlési szolgáltató műszaki lehetőséget biztosítson informatikai, illetve információs szolgáltatások igénybevételére is. Ez utóbbiak ugyanis a távközlési szolgáltatások útján jutnak el a felhasználókhoz.
Ugyanakkor rendkívül fontosnak ítélem, hogy a fogyasztó kapjon teljes körű tájékoztatást arról, hogy mely szolgáltatásokat milyen tartalommal, milyen feltételekkel vehet igénybe. Ez az Európai Unió alapelve is. A szolgáltatások fogalmi pontosítása a távközlésről szóló törvény múlt heti módosításával egyértelműen megtörtént. Az elfogadott törvény melléklete tartalmazza a közcélú távközlési szolgáltatást, ezen belül a távbeszélő-szolgáltatás definícióját.
A Matáv Részvénytársaság a hírközlési hatóság által jóváhagyott és folyamatosan ellenőrzött üzletszabályzata ezért külön kezeli az úgynevezett emeltdíjas szolgáltatásokat. Azok egy úgynevezett előválasztó kóddal, igen jól megkülönböztethető módon, a 06/90-es számmal vehetők igénybe, tehát még csak eltéveszteni sem lehet. Díjuk a szabadáras kategória miatt természetesen magasabb, ennek következtében a hatósági áras szolgáltatásokét természetesen meghaladja. Ellenértékük a számlán elkülönítetten jelenik meg. A szolgáltatási díjat minden reklámon és tájékoztatón közzé kell tenni, amelyre a Matáv szerződésben kötelezi az informatikai szolgáltatót, és amelyet a Hírközlési Felügyelet ugyancsak szigorúan ellenőriz.
Tekintettel arra, hogy az információs szolgáltatás kétségkívül nagyobb számlát eredményez, ezért éppen az ügyfelek érdekében más a díjtartozások jogkövetkezménye is. Az emeltdíjas tételért fennálló tartozás esetén a társaság nem a távbeszélő-szolgáltatást, hanem csak az érintett szolgáltatás hívhatóságát szünteti meg. Azt hiszem, itt talán tévedett képviselő úr: szó sincs kikapcsolásról. Az érintett szolgáltatás hívhatósága szűnik meg.
(15.00)
Nem sérül a versenytörvény sem, hiszen a távközlési társaság csak a lehetőségét teremti meg az audiotext-szolgáltatás elérésének. Az ilyen hívás kezdeményezésére az előfizetőt semmi nem kötelezi, sőt, módjában áll azt díjmentesen letiltani. Ezt talán kevesen tudják.
A versenytörvény rendelkezésébe éppen akkor ütközne a távbeszélő szolgáltató, ha az informatikai szolgáltatókat elutasítanák, és a távbeszélő nem lenne többletszolgáltatásra felhasználható.
Összefoglalva azt mondhatom, hogy az elsősorban üzleti jellegű, emelt díjú, valamint a hatósági áras szolgáltatások igénybevételének módja, a díjtartozás jogkövetkezménye a fogyasztók érdekében megfelelően elkülönül egymástól. A szolgáltatás igénybevételéről a fogyasztó felelősen dönthet, nincs tehát kiszolgáltatott helyzetben.
A számlapanaszok csökkentése végett viszont valóban fontos, hogy a távközlési szolgáltatók nagyobb figyelmet fordítsanak az előfizetők tájékoztatására. Tudatosítani kell, hogy az előfizetők dönthetnek a hívás, illetve a letiltás mellett. Erre külön felhívtam a szolgáltatók figyelmét, és utasítottam a hírközlési főfelügyeletet, hogy fokozottan ellenőrizze a szolgáltatók tájékoztatási tevékenységét.
Az előfizetők választási szabadságát ugyanakkor semmilyen jogszabályban nem kívánjuk korlátozni, ez roppant veszélyes precedens lenne a személyes állampolgári döntések megnyirbálására. Köszönöm a figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir