DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Emlékszünk talán a hazai telefonhelyzetre a Matáv létrejötte előtti időszakban. Azt gondolom, hogy helyes döntés volt, amikor a '90-es évek legelején a Magyar Postából megalakult a Matáv, amely később részvénytársasággá alakulva a privatizációs döntések nyomán két lépcsőben, többségében 1993-ban, illetve 1995-ben került privatizációra.
Az interpellációban elhangzottal ellentétben azonban a Matáv 67 százalékos tulajdonosa az a MagyarCom, amelynek az alapítói nem fantomok, hanem nagyon is megfoghatóak, a világ első tíz telefontársaságába tartozó két multinacionális cég: a Deutsche Telekom és az Ameritech.
A privatizáció eredményeként - mint valamennyien tanúi lehettünk - lendületes fejlődésnek indult a meglehetősen elmaradott távközlés. Mára már elmondható, hogy jószerivel kínálati piac alakult ki.
Az is egy következmény, hogy a fejlesztés eredményeként a digitális központok részaránya ma Magyarországon magasabb, mint Németországban, a hosszú várakozási idő lecsökkent, és sok helyen - mint mondtam - a kínálati piac kialakult. Ennek elérésére nem lett volna lehetőség a befektetett pénzeszközök, a szakmai tanácsadás és a privatizáció nélkül. A szakmai tanácsadást a világ vezető távközlési vállalatai adták, nem a saját kft.
A vagyonértékelést pedig - amit szintén érintett az interpelláció - a Pénzügykutató Rt. és a magyar Paribas végezte. Az értékkülönbözettel kapcsolatban az interpelláció helyesen állapítja meg, hogy azt a Matáv, az ÁPV Rt. és a KHVM egyenlő arányban osztotta meg, de tény, hogy az erkölcsileg elavult berendezések cseréjének eredményeként mára korszerű távközlési infrastruktúra létezik a helyi koncepciós társaságoknál is.
Az állami érdekek érvényesítésének lehetőségével kapcsolatban két dologra hívom fel a figyelmet. A törvényben előírt 25 százalék plusz 1, illetve aranyrészvényhez fűződő jogainkat részben a részvényesi megállapodás, részben a gazdasági társaságokról szóló törvény garantálja. A tulajdonosi jogokat ellátó ÁPV Rt. a Matáv Rt. igazgatóságába, felügyelőbizottságába delegált tagok révén továbbra is rendelkezik ellenőrzési, illetve befolyásolási képességgel. Az állam azonban nem csupán mint tulajdonos képes az érdekeket érvényesíteni, hanem mint a törvények és a vonatkozó jogszabályok megalkotója is. Ez pedig olyan jog, amit a privatizáció semmilyen tekintetben nem érint, nem csorbít.
A feltett kérdésekre tehát a következő választ tudom adni:
A Matáv Rt. által érvényesíthető díjat - mint a hatósági ármegállapítás körébe sorolt közcélú távbeszélő-szolgáltatási díj - az ártörvény felhatalmazása alapján a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter egy 1993-ban kiadott rendelettel szabályozta. A rendelet tartalmazza a hálózati, valamint az előfizetői szerződések alapján nyújtott szolgáltatói díjak fizetésének módját, kiszámításának technikáját, illetőleg az összeg mértékét. A jelenlegi kormány semmi olyan intézkedést nem tett, amely a fogyasztók távbeszélődíj-terheit az 1994. évi szabályokhoz képest növelné.
Csak megjegyzem, hogy a társaságok közül a Matáv Rt. 1997-ben a 23,3 százalékos díjemelési lehetőséggel szemben kevesebb, 19,9 százalékos növeléssel élt. A Matáv Rt.-nél nincs vagyonvesztés, az elvégzett, illetve folyamatban lévő fejlesztések, illetve a megfelelő pénzügyi és szakmai háttér eredményeként olyan fejlődési pályára állt rá a társaság, ami példamutató. A Matáv Rt. részvényei a tőzsdén kívüli kereskedelemben ma már 500 százalékot meghaladó árfolyamon cserélnek gazdát, és a további növekedés is várható.
Összefoglalóként azt lehet megállapítani, hogy a piac értékítélete szerint a részvények értéke mintegy megtízszereződött, így a cég még értékesebbé vált.
Köszönöm a figyelmet, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir