DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! A Népszabadság 1996. december 5-ei számában a "Piacgazdaság" rovatban a következőket olvashatjuk: "A Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója a szokatlanul magasnak tartott szakértői díjakról elmondta, hogy a Matáv Rt. által 1995-ben kifizetett mintegy 1,9 milliárd forint a nemzetközi tarifáknak a felét sem teszi ki."
Az 1990. január 1-jével állami vállalatként alapított Matáv 1991. december 31-i hatállyal részvénytársasággá alakult, ami lényegében állami vagyon apportkénti kivitele volt gazdasági társaságba. A részvényekből 1993 decemberében 30 százalékot, 1995 decemberében további 37 százalékot értékesítettek. A privatizáció jelenlegi szakaszában a Magyar Államnak az ÁPV Rt.-n keresztül kisebbségi tulajdonrésze van a Matáv Rt.-ben. A többségi részesedést - mintegy 67 százalékot - egy német-amerikai alapítású vállalkozás, a MagyarCom szerezte meg. Ezzel megszerezte 25 évre a nemzeti koncessziós jogokat is, amit azonban a Matávra engedményezett. A MagyarCom az egyik adóparadicsomban, a Kajmán-szigeteken bejegyzett off-shore cég, melynek alapítói fantomszemélyek, területen kívüliségük miatt megfoghatatlanok. Az alapvetően megváltozott tulajdonosi arányok a gyakorlatban nullával tették egyenlővé az állami és lakossági érdekek érvényesítésének lehetőségét.
Az ÁSZ megállapítása szerint az úgynevezett területi koncessziós pályázatok elbírálása során kialakított helyi koncessziós társaságok részére történő eszközátadás 4 milliárd forintos vagyonvesztéssel járt. Az egyes társaságok a könyv szerinti Matáv-értéket nem fogadták el. Az utólag hozott kormánydöntésnek megfelelően a terhet a Matáv, az ÁPV Rt. és a KHVM viselte. Az utólagos vagyoni vita és az ezzel járó vagyonvesztés elkerülhető lett volna, ha a tenderkiírásra, az elbírálására és a szerződéskötésre megfelelő figyelmet fordítanak. A MagyarCom a szolgáltatási keretszerződés alapján 1995-ben 1,9 milliárd forintig nyújtott kft.-je útján szakértői támogatást. Ennek meghirdetett célja a koncessziós szerződésben és a részvényesi megállapodásban foglalt követelmények teljesítésének segítése. A szerződést az ÁPV Rt. és a KHVM kifogásolása ellenére kötötték meg. Ez a kiadás a privatizációs bevétel egy részének visszaosztásaként is értelmezhető. Az ÁSZ szerint jelentős anyagi kár keletkezett továbbá a fizetett hívások területén: 1994-ben 2 milliárd, majd 1995 szeptemberéig további 800 milliós összeget kellett regisztrálni, melyek kellő szakértelemmel és odafigyeléssel megelőzhetők lettek volna. Összegezve az előbbieket: 1994-től 1996 januárjáig a mérhető kár értéke 8,7 milliárd forint volt.
Kérdezem miniszter asszonytól, hogy miután a magyar hírközlési hálózatot is mint stratégiai iparágat egy külföldi fantomcég többségi tulajdonába adták, hogyan fogja a kormány megvédeni a fogyasztókat az irreális tarifaemelésektől. A hatalmas vagyonvesztés miatt történt-e vagy jelenleg folyamatban van-e a Matávnál felelősségre vonás?
Várom miniszter asszony válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir