DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Századunk egyik legnagyobb fizikusa, Bay Zoltán, 1900. július 24-én született Gyulaváriban. Nevéhez nemcsak hazai felfedezések fűződnek, mint például a közismert, színét változtató neonreklámcső, hanem kényszerű emigrációját követően a washingtoni egyetem kutató professzora, az Egyesült Államok méréstudományi intézetének vezetője, s nem utolsósorban ő volt a radarcsillagászat megalapítója.
A világhírű tudósnak megadatott, hogy hazájában egyetlen intézmény, a Bay Zoltán Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola felvegye a nevét. Az iskola egyedülálló szerkezete - négy év gimnáziumi képzés, két év gazdasági informatikus felsőfokú szakképzés -, teljes egészében az Európai Unióhoz való integrációnk és a térségi problémák, mint például a falvak elnéptelenedése, elszegényedett lakosság, a nagy munkanélküliség megoldása meggyőzte a névadót arról, hogy érdemeit, amiért küzdött, szülővárosában ébren tartják, és útmutatóként, lámpásként szolgál a jövő generációja számára. Az elkészült pedagógiai programban kiemelt szerepet kap az informatika, és ennek koordinálására, irányítására is az iskolát kérték fel. Ehhez csatlakozott Romániából az aradi Csiky Gergely, a nagyváradi Ady Endre és a temesvári Bartók Béla Líceum is.
Pontosan emiatt nemcsak a tanulóknak, hanem a szülőknek, Gyula polgárainak és az egész Békés megyei közvéleménynek megdöbbentő volt értesülni a gyulai önkormányzat képviselő-testületének 1997. június 16-i üléséről, melyben megszünteti a Bay Zoltán Gimnáziumot, és azt beolvasztják az Erkel Gimnáziumba.
Lehetetlen két percben felsorolni, államtitkár úr, a gimnázium kálváriáját, hisz például három interpelláció ideje is kevés lenne arra, hogy az 1996. évre beadott címzett támogatási kérelmet ki és milyen módon változtatta meg - esetleg hamisította meg -, illetve az elfogadott pályázatok között miért csak az Erkel Ferenc Gimnázium szerepel.
Kérdezem tehát államtitkár urat: miért kellett megszüntetni a Bay Zoltán Gimnáziumot és Informatikai Szakközépiskolát, illetve mint a közoktatásért felelős miniszter - most államtitkár úrnak teszem fel, természetesen a miniszter úré a kérdés -, mit kíván tenni az iskola megmentése érdekében?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir