DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Asszony! A pedagógusok hétévenkénti kötelező továbbképzésének rendszeréről a tavaly módosított közoktatási törvény intézkedik, és egyúttal létrehozni rendelte önálló költségvetési jogcímként az ezt szolgáló költségvetési forrást, amely a mindenkori közoktatási költségek 3 százalékának felel meg. Ez a pénzösszeg idén 3,4 milliárd forint, ami tehát azt a célt szolgálja, hogy a pedagógusok kötelező továbbképzésének költségeit fedezze. A költségeket az állam, a fenntartó és a pedagógus közösen viseli ugyan, de döntő többségében központi források fedezik őket.
A támogatásra fordítható keret 90 százalékát - a fenntartók által évente jelzett igények figyelembevételével - normatív alapon kapják meg az intézmények. A pénz 10 százaléka a fenntartóknál marad azzal a céllal, hogy abból munkanélkülivé vált, vagy munkanélküliséggel fenyegetett pedagógusok átképzését segíthessék. Az intézményenként rendelkezésre álló összeg felhasználásáról a nevelőtestület dönt.
Ami a kínálatot illeti, képviselő asszonynak igaza van, valóban 4800 programból álló kínálat jelent meg a Művelődési Közlöny 1997. évi 16. számának mellékleteként, ez valóban egy ilyen telefonkönyv vastagságú felsorolás. A kötet minden előfizetőhöz ingyen eljutott, igaz, hogy ezek a továbbképzések egyelőre nem akkreditáltak, tehát nem estek át azon a minőségi szűrőn, amelyen a rendelettervezet szerint minden képzésnek át kell esnie. Ez 1997-ben így is marad, nincs idő 4800 ilyen kínált program akkreditálására, tehát 1997-ben a 4800 program bármelyikére ez a keret felhasználható. 1998-ra már - a '97-es átmeneti évtől eltérően - a pedagógus-továbbképzési akkreditációs bizottság által irányított minőségi szűrésen átesett programokra lehet elkölteni a pénzt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir