AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A betétbiztosítás rendszeréről a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló '96. évi CXII. törvény intézkedik, mely ez év január 1-jén lépett hatályba.
E törvény előkészítése során a kormányzat megvizsgálta az interpellációban feltett kérdést, nevezetesen, hogy szükséges lenne-e emelni a biztosított betétösszeg nagyságát. A vizsgálatok azzal az eredménnyel zárultak, hogy az emelés jelenleg nem indokolt, mégpedig a következő indokok miatt:
A biztosításnak ára van. Ahhoz, hogy a betétek biztosításra kerüljenek, a bankoknak díjat kell fizetniük az Országos Betétbiztosítási Alap számára. Habár a díj mértéke önmagában nem túl magas, ez mégis egy olyan költség, amelyet a betéteseknek kell megfizetniük. A biztosított összeg többszörösére emelése csökkentőleg hatott volna a megtakarítások reálkamatára is.
Az OBA '93-ban történt létrejövetelekor gyakorlatilag nem rendelkezett tartalékokkal, és még egy közepes méretű bank csődje is megrengette volna a helyzetét. Mára a tartalékok feltöltöttségi szintje kielégítő, a jelenleg biztosított betétek kifizetése még egy nagyobb bank csődje esetén sem jelentene gondot. A magasabb összegű biztosítás esetén azonban reálisan felvetődne, hogy a követelések nem lennének száz százalékban kielégíthetők az OBA eszközeiből.
Megjegyzem, a kiépült pénzügyi rendszerben semmi akadálya sincs annak, hogy egy betétes több banknál helyezzen el betétet. E módszer révén többszörös biztosítottság is elérhető, vagyis az egymillió forintos értékhatár többszörösen meghaladható.
A betétek egy része mögött a mai napig teljes, összeghatár nélküli állami garancia áll. Ez ma az összes betétnek mintegy egyharmadát teszi ki. Az OBA által biztosított betétek teszik ki a betétek második harmadát, míg a harmadik rész nem garantált. Ugyanakkor a betétesek zömét lefedi a garancia, ugyanis Magyarországon nem tipikus az egymillió forintot meghaladó lakossági betét.
Magyarországon sem az átlagbetéteknek, sem az átlagjövedelmeknek a biztosított összeghez viszonyított aránya nem alacsonyabb, mint a fejlett országokban. A betétösszeg felemelése még olyan, nálunk jóval fejlettebb országokban is csak az utóbbi időben következett be, mint Finnország vagy Norvégia.
Összegezve: a jelenlegi betétbiztosítási rendszerek - állami és OBA-garanciás - a fennálló jogi szabályozás mellett, álláspontunk szerint, elegendő biztosítékot nyújtanak anélkül, hogy további terheket kellene a piacra hárítani.
A kormányzat természetesen folyamatosan figyelemmel kíséri a piac fejlődését, és elemzi a helyzetet. Amikor a számítások megalapozzák, akkor készek leszünk változtatni a hatályos szabályozáson. Hat hónappal a törvény hatálybalépése után azonban nem következtek be olyan drámai változások a piacon, amelyek szükségessé és indokolttá tennék a változtatást.
Végezetül külön szeretnék kitérni arra az elképzelésre is, ha változtatásra kerül sor, az az abszolút mérték változtatása vagy egyfajta indexálási mechanizmus alkalmazása legyen.
Én ellenezném az indexálási mechanizmus alkalmazását, nemcsak ebben a kérdésben, vagy ha úgy tetszik, nem is elősorban ebben a kérdésben, hanem szélesebb összefüggésrendszerben, ugyanis az inflációs várakozások alakulása szempontjából nagyon kedvezőtlen, ha olyan mechanizmusokat építünk a legkülönbözőbb szabályozórendszerekbe, amelyek automatikusan továbbgörgetik, ráadásul a múltban bekövetkezett árszínvonal-változásokat. Tehát ha és amennyiben sor kerül valamikor ennek a mértéknek a változtatására, akkor is, azt gondolom, a célszerű megoldás az abszolút összeg változtatása, és nem valamiféle indexálási mechanizmus beépítése lenne.
Köszönöm figyelmüket, és kérem a képviselő urat, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir