DR. HASZNOS MIKLÓS

Full text search

DR. HASZNOS MIKLÓS
DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek az interpellációnak a benyújtási időpontja 1997. március 17. Ezt az interpellációt a sajnálatos "PP-események" indokolták. Senki ne gondolja azt kedves jogásztársaim közül, hogy a "PP" itt a polgári perrendtartást jelenti. Nem, ez a "PP" az úgynevezett Postabank-pánikot jelenti, ami mindnyájunk szeme láttára virágzott ki itt az országban.
Mi történt itt? Az emberek féltették a pénzüket és megrohanták a Postabankot, annak ellenére, hogy a jólétet és a közjót szolgáló államnak kötelessége nemcsak a bankok konszolidációja, nemcsak a bankok tőkeemeléssel való feljavítása, nemcsak a kétes követelések visszavásárlása, hogy jobb hozománnyal rendelkezzen egy privatizációban, hanem kötelessége a polgárok anyagi érdekeinek védelme a bankok csődbe jutása esetén. Ezért született meg az 1993. évi XXIV. számú törvény, amely 1 millió forint összegben garantálta az állam részéről a polgároknak és a lakosságnak a névre szóló betétekre a garanciát. Hangsúlyozom, ez 1993-ban, tehát még az előző kormány ideje alatt történt.
Természetesen azóta teltek-múltak az évek, és állandóan emelkedett az árszínvonal, kvázi romlott a pénz értéke. Ezért a kormányzat hozzá is nyúlt az úgynevezett hitelintézeti törvényhez, méghozzá 1996-ban a CXII. számú törvényben. És ez a törvény a IV. részében, a "Betétbiztosítási és intézményvédelem" XV. fejezet 101. § (1) bekezdésében továbbra is ezt az 1 millió forintot állapította meg mint az állami garancia összegét. Azt hiszem, nem szükséges különösebben bizonyítani, hogy mit ért a '93-as 1 millió forint, és mit ér ma 1 millió forint.
Ezért, amikor ugyanezen törvény elismerte a bizonyos infláció hatását, mégpedig azzal, hogy elrendelte a bankok, hitelintézetek minimális alaptőkéjének az emelését - például egyetlen bank esetében 1 milliárdról 2 milliárdra, tehát megduplázta -, elismerte azt, hogy '93 és '96 között milyen árromlás és infláció következett be. Ezért tartanánk mi is szükségesnek azt, hogy a betétbiztosítás összege évente, mindig az indexszel, méghozzá az árindexszel szükségszerűen emelkedjék.
(15.20)
Természetes, amikor csökken, akkor csökkenjen. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.). Tehát kérdezem, hogy... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) tervezi-e a Pénzügyminisztérium javaslat előterjesztését a garanciaösszeg bevezetésére. (Taps a KDNP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir