KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Két állítása meglehetősen távol van a valóságtól, és ön ezekre alapozta a kérdését. Az egyik állítása az volt, hogy ha valaki a szülést követő 30 napon belül nem igényli a támogatást, az anyasági támogatást, akkor nem juthat hozzá, a másik, hogy a társadalombiztosításnak ebből valamiféle megtakarítása származna.
Azt gondolom, ön is tudja, hogy mértékadó e tekintetben az 1990. évi XXV. törvény, amely egyértelművé teszi azt, hogy az anyasági támogatás iránti igényt a szülést követő 30 napon belül lehet előterjeszteni a családi pótlékot folyósító szervnél, amely, ha az igény teljesíthető, azonnal elbírálja, és kifizeti a támogatást.
A szülést követő 30 napon túli igény benyújtása esetén az államigazgatási gyakorlat szerint lehetőséget adnak a pénztárak a késedelmes benyújtás okának igazolására, indokolására. Amennyiben a késedelem indoka méltányolható, az igényt elfogadják, és folyósítják az ellátást. E gyakorlat eredményeként az elmúlt évben tíznél kevesebb esetben utasítottak el igényt országosan a pénztárak. A kifogásolt gyakorlat tehát nem minősíthető általánosnak.
Az eddigiekből következően az állami költségvetésben e néhány elutasított igény miatt értékelhető megtakarítás nem keletkezett, figyelembe véve, hogy a támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékával azonos.
A támogatás folyósítása nem az Egészségbiztosítási Alapból történik, azt az ellátási formát az állami költségvetés finanszírozza, az Egészségbiztosítási Pénztár csak az ezzel kapcsolatos ügyviteli tevékenységet végzi.
Nincs szükség megítélésünk szerint szabályozási foghíj megszüntetésére. Az anyasági támogatás folyósításának feltétele a terhesgondozáson való részvétel, és természetesen fokozott figyelmet fogunk fordítani arra, hogy az édesanyák megismerjék ezt a lehetőséget. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir