JUHÁSZ FERENC

Full text search

JUHÁSZ FERENC
JUHÁSZ FERENC (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Kormánypárti képviselőként rendkívüli módon örülök annak, hogy ez a törvénytervezet vélhetően az első törvénytervezet lesz, amely a parlament nagy egyetértésével kerül elfogadásra. Csóti György a napirend előtti vitában elmondta, hogy arra kell törekedni, hogy a sikereink közösek legyenek, a kudarcaink is közösek - mondta ő -, de én azt gondolom, hogy ebben a törvénytervezetben semmi nem rejlik, ami kudarc élményét vetítené előre.
Én azt gondolom, hogy ez a törvénytervezet egy alaposan átgondolt, és államtitkár úr által, illetve az előttem szóló képviselő úr által kellőképpen megindokolt törvénytervezet. Tulajdonképpen ezt támasztja alá az a tény is, hogy a honvédelmi bizottság egyhangúlag támogatta a törvényjavaslatot, az önkormányzati bizottság egy tartózkodás mellett támogatta a törvényjavaslatot.
Mi indokolja mégis azt, hogy szóljunk? Elsősorban az, hogy a törvényjavaslattal kapcsolatosan több észrevétel, több aggály fogalmazódott meg, amely arra érdemes, hogy az Országgyűlés szószékéről is megválaszolják, vagy legalábbis kísérletet tegyenek arra, hogy megválaszolják.
Az első nagyon fontos elem - amely nem is istenigazából a törvényt magát érinti, hanem sokkal inkább a parlamenti patkó két oldalán ülők politikai csatározását jellemzi - nevezetesen az, hogy a kormánykoalíció ezt kampányfogásként használja. Megfogalmazzák ezt ellenzéki képviselőink, és azt kell nekik mondanom, hogy tulajdonképpen részben igazuk van - mondom: sikereink azonosak.
Miért van igazuk? Azért van igazuk, mert a kormánykoalíció a programjában megfogalmazta nagyon régen ezt, és ez a megfogalmazás '94-ben valóban bizonyos kampánycélokat is szolgált. De nem most, tisztelt képviselőtársaim! Nem arról van tehát szó, hogy a kormány valami hirtelen ötlettől vezérelve gondolt egy nagyot, és azt mondta, hogy: nosza, leendő sorkatonák, azok szülei, hozzátartozói, szavazzatok ránk, ennek fejében mi csökkentjük a sorkatonai szolgálatot. Nem erről volt szó, képviselőtársaim.
Arról van szó, hogy a kormányprogramban megfogalmazódott: kisebb, ütőképesebb hadsereg. Államtitkár úr már utalt rá, én föltétlenül fontosnak tartom azért megemlíteni, hogy nincs más lehetőség, mint a sorkatonai szolgálat idejének a csökkentése. Hiszen ha nem csökkentjük, miközben egyébként a hadsereg állománya csökken, létszáma csökken, akkor kiesnek korcsoportok, amelyek nem vesznek részt a kiképzésben, amelyek nem tanulják meg alapvetően a haza védelmét, nem tanulják meg, hogyan kell különböző fegyvereket, eszközöket kezelni. Azt hiszem, hogy ez igazságtalan volna azokkal szemben, akiknek pedig kötelezettségévé tesszük éppen az alkotmány okán, hogy sorkatonai szolgálatot teljesítsenek.
Azt hiszem, ha körbenézünk Európában, akkor valamennyien látjuk azt, hogy a sorkatonai szolgálat ideje, illetve annak csökkenése általános tendencia; nem szocialista, liberális találmány, hanem Európában számos helyütt ez érzékelhető. Én csak egy dolgot említenék: Svédországban, amelyről köztudott, hogy nagyon komolyan adnak a katonai felkészítésre, például hét és fél hónap.
Nyilvánvaló, hogy a tendencia, amely már tart tíz éve, vélhetően - ha a hadsereg fejlődik, sikerül a professzionális jelleget erősítenie - talán még a későbbiekben tovább folytatódhat, nevezetesen: nem tartom kizártnak, hogy néhány esztendő múlva még ez a kilenc hónap is tovább csökkenjen.
Mondják képviselőtársaink gyakorta, hogy jó, jó, hogy csökken a sorkatonai szolgálat, de ezalatt nem lehet kiképezni a katonákat. Hiszen nincsenek meg a feltételek, hiszen a kiképzőbázisok még nem alakultak ki, hiszen a pénzügyi feltételek csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, és ezzel kapcsolatosan számos más érv is elhangzik. Mondom, kudarcaink is közösek lesznek, ha nem alakul ez rendesen.
De én azt hiszem, semmi okunk az aggodalomra. Azért gondolom, hogy nincs okunk az aggodalomra, mert a kiképzőközpontok kialakítása nagyon gondos vizsgálat után elkezdődött, folyamatban van. Azért gondolom, hogy nem probléma ez a kérdés, mert a kiképzőközpontokban a kiképzők megszervezése folyik, folyamatban van, és hogyha a parlament áldását adja erre a döntésre, akkor elkezdődhet a kiképzés. Mondják sokan, és talán a kisördög is mondatja, hogy jó, jó, de ezek az emberek nem képesek arra, hogy kiképezzenek, hiszen a kiképzőket is ki kell képezni arra, hogy a sorkatonai szolgálatot teljesítőket kiképezzék.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, ez az érv lehet, hogy igaz, de jelentem, ma is folyik kiképzés. Ma az országban különböző helyeken, különböző apró alakulatoknál, szétszórtan folyik a kiképzés. Azt hiszem, hogyha a kiképzőbázisokba összpontosul a kiképzendők tömege, akkor tematikusan, határozottan lehet őket a sorkatonai szolgálatra felkészíteni. Nem kell udvart seperniük általában, és nem az tartozik majd a kiképzés folyamatához - bár fontos, hogy rendet tartsanak a maguk körében -, nem kell szolgálatot adniuk, mert az a dolguk, hogy ők kiképeztessenek, az a dolguk, hogy fölkészüljenek.
Én azt hiszem, hogy ez a törvénytervezet erre ad lehetőséget, erre ad módot, és úgy gondolom, hogy közös erővel - és természetesen a kormány tevékenységével - ez megvalósítható.
Nem hiszem, hogy ne lennének problémák az elején. Nem hiszem, hogy bizonyos értelemben ne találnánk majd kivetnivalót a munkában. De én azt hiszem, hogy az ilyen típusú átszervezés, mint általában az átszervezések és általában a kezdetek, nehezek. De el kell kezdeni, türelemmel, alapos felkészüléssel meg kell valósítani, és azt gondolom, hogy ebben a Magyar Honvédség tiszti állománya, tiszthelyettesi állománya és a leendő szerződéses katonák partnerek lesznek, és megfelelő módon fogják kiképezni a kollégáinkat.
Gyakorta elhangzik kritikaként az is, hogy ma a szolgálati törvény túl liberális. Képviselőtársam és Mészáros képviselőtársam is elmondotta az imént, hogy néhány dologgal nem értenek egyet. Szeretném képviselőtársaim figyelmét fölhívni arra, hogy néhány hónappal ezelőtt fogadtunk el egy, a jelenlegi tervezetnél jóval liberálisabb törvényt, amely jóval többet enged meg, hiszen a jelenlegi már korlátozásokat takar, és úgy tűnik, hogy működik. Nem volt jelentősebb probléma, mi legalábbis nem tudunk erről, nem volt ok arra, hogy lényegileg ezen a törvényen változtassunk.
Miért kellett mégis bizonyos értelemben korlátozásokat alkalmazni az új törvénytervezetben? Egyszerűen azért, mert négy helyütt folyik majd az országban a kiképzés. A négy helyütt több ezer ember - köztük kistelepülés is - nyilvánvalóan nem mehet egyszerre ki, nem viseli el a rendszer, a lakosság, a környezet azt, hogy egyszerre tóduljon ki ezer katona. Én egy olyan helyen voltam annak idején katona, ahol az egész településen volt egy mozi, két szórakozóhely - ezt kicsit eufemisztikusan mondtam, mert akkoriban ezt másnak hívták -, és amikor havonta egyszer kimenőt kaptunk, akkor nem mindig mentünk ki. Vagy legalábbis nem gondoltuk úgy, hogy mindig ki kell mennünk, hiszen a környezet, az, amit az adott település biztosítani tud, nem volt alkalmas arra, hogy mi a kimenővel olyan módon és olyan mértékben éljünk, mint amilyen módon és amilyen mértékben nekünk azt szánták.
Azt hiszem, hogy a kistelepülésen a későbbiekben ez normalizálódni fog, be fog állni egy olyan rendszer, amikor a katona értelmét látja annak, hogy kimenjen, pihenjen, szórakozzék, és lesz olyan, amikor esetlegesen a kimenőidejét is a laktanyában fogja eltölteni. Mi úgy gondoljuk, hogy nem volna szerencsés, nem volna ildomos, ha a szolgálati törvény ezen pontjait tovább szigorítanánk.
(18.10)
Rossz üzenet lenne a katonáknak, rossz üzenet lenne a társadalomnak, és azt hiszem, hogy semmi nem indokolja istenigazából. Persze az tény, hogy kényelmesebb a dolog úgy, hogy a katona bent van, kényelmesebb a dolog úgy, hogy naponta parancsot kap arra, hogy fölsöpörjön, hogy rendezkedjen és intézze a dolgot, leginkább kényelmes a parancsnokok számára - ez ténykérdés. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a szigorítás, amelyet itt most a törvénytervezet alkalmaz, elegendő, és a rendszert korrektül fogja szolgálni.
Szólnom kell még a törvénytervezet egy eleméről, amely a haderőnemi vezérkarok létrehozását teszi lehetővé, illetve indokolja. A parlament ezzel a kérdéssel foglalkozott, a honvédelmi bizottság ezzel a kérdéssel foglalkozott; a probléma itt az volt, és ma is az - és gondolom, hogy az utánam következő felszólaló képviselőtársaim ezt meg fogják említeni -: de mi van az integrációval? Mi van azzal az integrációval, amelyet az előző kormány beterjesztett a parlament elé, ez a kormány pedig nem hajtott végre?
Azt gondolom, hogy ez a kormány nagyon helyesen járt el, hogy az előző kormány által előkészített integrációt nem valósította meg. Azt gondolom, hogy a döntés korrekt volt; igaz, hogy NATO-konform szervezetet úgy lehet kialakítani, ha a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar integrációját megvalósítjuk. Erre tett utalást az államtitkár úr, erről tájékozódott a honvédelmi bizottság is, amikor tudomásul vettük azt, hogy folyik egy előkészítő munka, készül a honvédségről szóló törvénytervezet, amely ezt a kérdést rendezi.
El vagyunk-e késve? Azt gondolom, hogy nagyon nem, de azt is gondolom, hogy meg kell csinálni, és ebben a kérdésben nincs vitánk, ebben a kérdésben nem lesz a későbbiekben sem vitánk.
Befejezésül, tisztelt képviselőtársaim, azt kérem valamennyi frakciótól, valamennyi képviselőtársamtól, hogy támogassa ezt a törvénytervezetet. Ha vannak módosító javaslataik, nyújtsák be, vitassuk meg őket, és fogadjunk el egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi a kilenchónapos sorkatonai szolgálatot, lehetővé teszi a katonák korrekt, alapos kiképzését. Ehhez mi partnerek leszünk annyiban, amennyiben ez nem csökkenti a katonáknak már megadott, illetve e törvénytervezetben némileg korlátozott jogokat.
Ebben kérem segítségüket, köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir