PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár úr és Juhász képviselő úr is utalt arra, hogy nincs más út, nincs más lehetőség, mint a szolgálati idő csökkentése, hiszen ha általában csökken a honvédség létszáma, akkor a szolgálati idő csökkentése nélkül nem fordulna meg minden korosztály, és nem lehet azt az alkotmányos különbségtételt felvállalni, hogy valakik bemennek katonának és valakik nem mennek - ez így van. Ez így van; az érvelés nem is itt hibádzik, hanem az alapfeltétel megválasztásában, hiszen semmi sem indokolja ezt - hacsak nem a rossz gazdaságpolitika következtében kialakuló államháztartási problémák indokolják, hogy nincs pénz, amivel egy nagyobb hadsereget fönn lehetne tartani.
Többször vitatkoztunk erről az elmúlt években, hogy természetesen nem cél nagyobb hadsereg fönntartása, de egy ország védelmi helyzetét nagyon sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közül egy a hadsereg létszáma, egy másik a technikai eszközök szintje, egy harmadik a kiképzettség, egy negyedik a morál - és hosszasan lehetne ezeket a tényezőket sorolni.
Itt most bizonyos csökkentések, leépítések elindultak '94 óta, és a másik oldalon ellentételezés nincs. Ennek következménye az, hogy minden beígért fejlesztés, minden kiképzési javításra tett ígéret, minden igyekezet ellenére az ország védelmi képessége folyamatosan csökken, és egy bizonyos kritikus szint alá esett - ezt maga a honvédség vezérkari főnöke állapította meg. Ezt a kockázatot persze föl lehet vállalni, úgymond - ez egy nagyon nagy politikai kockázat vállalása, és eddig szerencsére ebből baj nem származott, és reméljük, hogy nem is fog semmi baj származni -, de azt pontosan tudni kell, hogy ebből a gondolatmenetből kiindulva és ezt elfogadva tartható csak fent az az állítás, amit az államtitkár úr és a kormánypárti képviselő úr megfogalmazott; nevezetesen az, hogy nincs más út, mint most már csökkenteni a szolgálati időt is.
Az első lépést nem lett volna szabad addig megtenni, amíg más feltételeket nem teremtett meg a kormányzat ahhoz, hogy mindezek a szükséges és előremutató változtatások ne a védelmi szint általános csökkenésével együtt legyenek végrehajthatók.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir