DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, hogy Szigethy István idézte a szöveget, mert most itt a sok irat között nem volt közvetlenül előttem. De amit mond, a második fordulat, a hivatal vezetőjének az ellenjegyzése, a hivatal vezetői - a Miniszterelnöki Hivatalra gondolt, ha jól értem, nem? (Dr. Vastagh Pál: Tárca nélküli miniszter.) Tárca nélküli miniszternél.
A tárca nélküli miniszternél a vezető a tárca nélküli miniszter; különben a tárca nélküli miniszternek egy titkársága van a Miniszterelnöki Hivatalnál. Nem világos, meg kell hogy mondjam, de nem akarom most már ezzel a időt húzni. A "hivatal" szóhoz én az apparátust asszociálom; az pedig, akárhogy nézzük, nem vállalhat politikai felelősséget, azt a politikába bevonni nem lehet.
De van egy más érvem: kérem szépen, a terminológiákat nem szabad ötletszerűen alkalmazgatni! Annak hogy ellenjegyzés, a magyar közjogban van 1848-tól egy jelentése, és azt csak így és ebben a formában szabad használni a közjog és alkotmányjog területén. Ez azt jelenti, hogy az illető miniszter felelősséget vállal egy politikailag felelőtlen személy, az államfő aktusáért. Ez a miniszteri ellenjegyzés intézménye.
Az ellenjegyzés intézményét másféle értelemmel, másféle tartalommal meg lehet tölteni, mert a jogalkotói akarat korlátlan, a papír mindent kibír és még össze sem omlik ettől a jogállam - én ezt is elismerem -, csak szerencsétlen megoldás. Az "ellenjegyzés" szónak megvan a maga jelentése az alkotmányjogban; megvan a maga jelentése a polgári jogban: ott az ügyvédi ellenjegyzés ugrik be, tehát világos határai vannak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a jogágaknak. Egyazon jogágon belül nagyon szerencsétlennek tartanám, hogyha egy 150 éves közjogi (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) intézményt, közjogi megoldást, közjogi technikát - aminek megvan a maga világos tartalma - valami egész más értelemben is ugyanazon a jogágon belül alkalmaznánk.
Elnézést az idő túllépéséért.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir