DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy sajnálattal hallja nemcsak a parlamentnek ez a szárnya - nemcsak a pártom, a Magyar Demokrata Néppárt -, hanem meggyőződésem szerint az országban felelősen gondolkodó és a külpolitika iránt érdeklődést mutató társadalom azt, hogy egy olyan alapvetően közös össznemzeti ügyben, mint az euró-atlanti integráció, mint a NATO, a békebontásra sor került ebben a Házban ma délután is.
Nem elég ezt a nemzeti egységet hirdetni, nem elég szavakban szorgalmazni, ezt tettekben kellene, és remélem, hogy sokan vannak, nemcsak a parlamentben, hanem az országban és az országon kívül is, akik emlékeznek arra, hogy a külpolitikai, biztonságpolitikai kérdésekben az előző kormányzat milyen jóhiszeműen törekedett arra, hogy közös állásfoglalásokra kerüljön sor, közös politikát alakítsunk ki, közös hangon beszéljünk.
Szintén hét évvel ezelőtt volt a Varsói Szerződés Politikai Tanácsadó Testületének utolsónak bizonyult ülése, ahol Antall József mondta el azt a programot, hogy egész Európa szövetségesei szeretnénk lenni. De az európai demokráciák gyakorlatát figyelve láthatjuk, hogy a külpolitika nagy kérdéseiben a pártok, a kormány és az ellenzék félreteszik a belpolitikai indíttatású vitákat. Én mindig örültem, ha erre készség volt. Nyugodtan, felelősséggel állíthatom, hogy az ellenzék minden kérdésben szívesen hallgatta volna meg a kezdeményezést. Nem biztos, hogy a hétpárti egyeztetések a legfontosabbak, de azért megjegyzem, hogy ilyen kísérlet nemigen történt, legfeljebb kész tényekről tájékoztattak bennünket.
Azt szeretném a NATO-csatlakozás kapcsán is, hogy térjünk vissza erre a kísérletre. A világ tapintatosan hallgatott a fenntartásairól az elmúlt években; örülök (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), hogy a fenntartásokat félretehették - ne ássuk ki a csatabárdot! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir