AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel, hogy a sportszervezetek adótartozása egyre súlyosbodó kérdés. A kérdésben megfogalmazott megállapítást, mely szerint a sportegyesületek a rendszerváltással elvesztették anyagi bázisukat, kiegészíteném azzal, hogy maguk az anyagi bázist jelentő vállalatok szűntek meg nagy részben, vagy jelentősen csökkent kapacitással működnek.
A rendszerváltással járó nemzetijövedelem-csökkenésre is tekintettel az adófizetők azonban nem tudnak, és nem is akarnak vállalkozni a hiányzó források, illetve preferált célok támogatásának pótlására.
A sportegyesületek és sportszövetségek '92 végén fennálló adótartozásainak kiegyenlítésére az Országgyűlés 941 millió forintot szavazott meg azzal a feltétellel, hogy az adótartozások csak azoknál a sportszervezeteknél engedhetők el, melyek kötelezettséget vállalnak, hogy ezt követően valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüket maradéktalanul teljesítik. Ez az egyedi megoldás azonban nem vezetett célra.
Az OTSH elnökének nyilatkozata szerint 2,8 milliárd forint adótartozás halmozódott fel '93 óta, további 3,2 milliárd forintra rúg a tb-alapokkal szemben fennálló tartozás, amelyre szintén kötöttek részletfizetési megállapodást. Megjegyzem, hogy ezt a megállapodást sem tartják be az egyesületek jelentős részben, sőt az is szomorú, hogy olyan egyesületek sem fizetnek, amelyek pedig tudnának fizetni.
A sporttörvény egyik paragrafusa engedélyezte, hogy a sportszervezetek a számukra a törvény hatálybalépésével fennálló szja tartozásukat három év alatt rendezzék. Erre vonatkozóan az APEH kiadta a részletfizetési határozatokat, ugyanakkor sajnos úgy látjuk, hogy az érintettek nagy része nem élt a részletfizetési lehetőségekkel.
Az Országgyűlés a sporttörvényben javuló forrásszabályozást nyújtott a sport számára, a '97-es költségvetési támogatás mintegy 9,5 milliárd forint, amely mintegy 12 százalékkal több az megelőző évinél.
Az egyesületek az egyesületi törvény szerint működő autonóm szervezetek, önállóan gazdálkodnak. A tevékenységük ésszerű megválasztásával, kereteinek saját szabályozásaival, takarékos gazdálkodással, lehetőségeik túllépése nélkül működhetnek csak.
Őszintén remélem, hogy a gazdaság fellendülésével és a szponzorálásra alkalmas sportágak kialakulásával az üzleti szféra is támogatni fogja a sportot, de ehhez ugyanúgy átalakulásra van szükség a sportban, mint a vállalkozásoknak a piacgazdasághoz való fájdalmas, de sikeres alkalmazkodása volt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir