DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az 1980-as években létezett egy nemzetközi előkészítő intézet, ahová jobbára a szocialista országokból és a fejlődő országokból érkeztek a diákok, és magyar nyelvet tanultak, hogy majdan elkezdhessék Magyarországon főiskolai vagy egyetemi képzésüket.
1990-től kezdve, az Antall-Boross-kormány idején ez az intézet nemcsak ilyen diákokat fogadott, hanem igen jelentős mértékben határon túlról érkező magyar anyanyelvű diákokat, valamint azoknak az emigráns szülőknek a diákjait, akik valahol a világ bármely pontján végezték el a középiskolájukat. Úgy gondolom, a diákok nemcsak magyar nyelvet tanultak, hiszen az az anyanyelvük volt, hanem a tanárok képzettségéből adódóan egy egységes szintre emelés volt a cél, ezért matematikát, fizikát, kémiát és más tantárgyakat is tanultak.
1992-ben a diákok és a tanárok egyetértésével a Kodolányi János nevet vette föl ez az intézet, ezzel is jelezve azt, hogy ez egy magyar intézet, jelezve azt, hogy a nagy író előtt tiszteleg a diákság, és tiszteleg a tanári kar. Azonban a mostani átszervezés kapcsán a minisztérium vezetősége úgy döntött, hogy Kodolányi János neve nem megfelelő, valami miatt nem szereti Kodolányi Jánost, és a Magyar Nyelvi Intézet hangzatos nevet kapta. Az indoklás pedig az, hogy létezik már egy Kodolányi János alapítványi főiskola Magyarországon, és gyakran összekeverik.
Nem tudom, hogy a minisztérium mit fog tenni az ötven Móra Ferenc általános iskolával, hiszen az egyik iskola az egyik településen létezik, a másik a másikon, és nem valószínű, hogy összekeverik. Nem hiszem, hogy valódi indoknak tekinthető ez, hiszen létezik Bolyai János Matematikai Társulat, és létezik Bolyai János iskola, és még senki sem íratta a matematikai társulatba a gyerekét, nem keverték össze.
Tehát a kérdésem az: mi a valódi indoka annak, hogy megváltozott a név, és miért nem szereti Kodolányi Jánost a miniszter úr? Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir