HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm szépen, természetesen elfogadom.
Az alábbi kérdéseket szeretném államtitkár úrnak feltenni:
1. Milyen becsléseken alapul az a bizonyos 42 milliárd forint, amely a visszaadásra nem kerülő ingatlanok tőkésített ellenértékét képezi a katolikus egyházak vonatkozásában?
2. Mennyibe kerül ugyanez a folyamat a többi történelmi egyház esetében, különös tekintettel arra, hogy velük nem történt még ilyen típusú megállapodás?
3. Az újabb, egyházaknak juttatandó egy százalék, amely része a megállapodástervezetnek, milyen módon viszonyul a többi egyház igényeihez, különös tekintettel arra, hogy - mint ma hallottuk - a református egyház nem ért egyet az egy százalékkal. Elképzelhetőnek tartják, hogy esetleg külön megoldások lesznek az egyház-finanszírozásra egyházanként?
4. Mennyibe kerül összesen a megállapodástervezet végrehajtása a katolikus egyház vonatkozásában, és mi ennek a forrása? Igaz-e az az hír, hogy a forrás elsősorban az önkormányzati finanszírozás, illetve a felsőoktatás finanszírozása lesz? Ezt pénzügyminisztériumi anyagokban láttuk. Mennyire valósak ezek az adatok, vagy valami tévedés került a kezünkbe?
5. Mennyibe kerül a többi felekezet vonatkozásában a megállapodás kiterjesztése, különös tekintettel arra, hogy a többi felekezettel, történelmi egyházakkal és kisegyházakkal nem történt még megállapodás egyház-finanszírozás ügyben?
6. A megállapodástervezetben van egy olyan pont, amely a megyei fejlesztési tervekre hivatkozik. Azt állítja a megállapodástervezet, hogy a megyei fejlesztési tervekben lévő intézmények kaphatnak ilyen típusú támogatásokat. Tudja-e a Pénzügyminisztérium, hogy a megyei fejlesztési tervekben nincsenek benne az egyházi iskolák? Az-e a szándék, hogy ne kapjanak ezentúl állami támogatást?
7. Készült-e valamiféle becslés arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerülne e megállapodástervezet logikájának a kiterjesztése a teljes civil szférára, minden oktatási, felsőoktatási, közoktatási intézményre vonatkozóan, amely biztosítaná az állam szektorsemlegességét egyrészt, másrészt többek által megfogalmazottan a tanszabadságot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir