DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Egyetértek Szabad György képviselő úrral és Orosz képviselő úrral is abban, hogy rendkívül fontos kérdés a vidéki értelmiség megtartása.
Fontos azért, mert az Orosz képviselő úr által említett körön kívül - a lelkészek, a papok, a mezőgazdasági mérnökök vagy agronómusok és a tanítók - van még egy nagyon fontos kör, ez az orvosoknak: a körzeti orvosoknak, a helyi orvosoknak a köre, amely legalább olyan fontos tényezője a vidéki értelmiségnek.
Ahhoz, hogy ezt az értelmiségi kört vidéken meg lehessen tartani, bizony nagyon sok segítség kell. Segítség kell túl az adókedvezményeken, az adómentességeken, azon a pótlékon, amit a képviselő úr említett; a munkahelyteremtő beruházások támogatásán keresztül nagyon sok olyan részeleme van ennek a tevékenységnek, amivel elérhető lenne, hogy ez a közösség ott megtartható legyen. Hiszen ha ez az értelmiség ott lakik, akkor kovásza egy közösségnek. Ha ez az értelmiség csak gépkocsival vagy autóbusszal bejár a településre, és nem vállalja a település mindennapi gondját és sorsát, akkor ez a település előbb-utóbb vagy elnéptelenedik, elöregszik, vagy pedig egy még rosszabb folyamat indul meg, aminek nagyon sok Tolna megyei település most az áldozata - elindul egyfajta gettósodás.
Olyan településen, olyan választókörzetben élek, ahol 30 kistelepülés van, és a 30 kistelepülés mindennap küszködik ezzel a gonddal. Miután az iskolakörzetesítéssel elértük, hogy az iskolában a pedagógusok már nem járnak a falvakba, nincsenek ott, ezért az iskolai értelmiség kivonulása volt az első tőrdöfés a falusi értelmiségnek, majd az orvosoké - azáltal, hogy megint csak körzeteket látnak el, nem laknak a településen, hetente egy-két alkalommal látogatják azt.
Mi a Magyar Demokrata Fórum nevében támogatunk minden olyan megoldást, ami adókedvezménnyel (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), adómentességgel támogatná az ott élők megmaradását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)
(8.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir