DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Nehéz egy napirend előtti felszólalás címében pontosan jelezni mindazt, amiről beszélni szeretne az ember.
A Magyar Demokrata Néppárt előtt nem ismeretlen az a körülmény, amit statisztika és közvetlen tapasztalat egyaránt igazol, hogy a vidéken - különösen az ország északi és keleti területein, de mindenütt az országban, főként a kistelepüléseken - aggasztóan fogy az értelmiség. Ennek okai és tényei széleskörűen felismerhetők. De ha nem lennének azok, a Batthyány Professzori Kör elnevezésű testület legutóbbi tanácskozása igen nagy határozottsággal hívta föl a figyelmet erre, és számunkra is meglepetést jelzően a jelen lévő polgármesterek, a kistelepülések polgármesterei gondjaik között első helyre sorolták azt, hogy különösen a falvakból lassan távozik az értelmiség, illetve alig van utánpótlása.
(8.40)
A magyar társadalom problematikájának mélyébe vágó kérdés ez. Én most csak két mozzanattal szeretnék foglalkozni, amit kiemelek a meghatározók sorából, mégpedig azért, mert úgy érzem, a kormánynak lehetősége van arra, hogy most, a költségvetési munkálatok idején tegyen is valamit, talán kezdő lépést ennek az óriási problémának az orvoslására.
Az egyik kérdés - talán ebben az összefüggésben meglepetést okoz - a kollégiumokkal, a másik kérdés a jövedelemadóval kapcsolatos.
A kollégiumokkal kapcsolatban utalni szeretnék - ami már volt a Ház előtt Pokorni Zoltán fideszes kollegánk előterjesztésében - a nagytétényi kollégium ügyére, de a kollégiumok ügye általában is a lehető legsürgősebben megoldandó kérdés, hiszen túlmutat önmagán.
A kollégiumi kérdés úgy függ össze a vidéki értelmiség gyarapodásának vagy fogyásának, az utánpótlás biztosításának kérdésével, hogy a statisztikai adatok szerint 90 százalék felett vidéki diákokról van szó. Ha a vidéki diák számára tanulmányai idején nem biztosított a kollégiumi hely vagy azt elbírható anyagi erőfeszítéssel pótló szállás és némiképpen az ellátás, még inkább csökkenni fog az amúgy sem kedvező trend, hogy az összes hallgatók arányában tovább csökken a vidékiek hányada, és leginkább a falvakból, a kistelepülésekről származóké.
Olyan kérdés ez, amely elől nem bújhat el sem kormány, sem ellenzék, de a kormány kezében van most a ceruza, hogy erről nagyon komolyan, a legfontosabb stratégiai ágazatot megillető komolysággal és határozottsággal készítsen elő kedvező döntést a költségvetési munkálatok során.
A másik, amire röviden szeretnék utalni - mert múlik az idő -: a finn példát idézem. Finnországban a rendkívül nehéz éghajlati s a többi viszonyok között, különösen a Lappföldön, de más övezetekben is pótlékot kap az az értelmiségi tanár, orvos és így tovább, aki ott missziós feladatot vállal.
Én határozottan javaslom a kormánynak, hogy a költségvetés előkészítésekor néhány százalékos pótlékkal, legalábbis a legrosszabb övezetek tekintetében, és feltétlenül a kis lélekszámú községbe költöző értelmiségi számára (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) jövedelemadó-csökkentő tényezőként számoljon.
A Magyar Demokrata Néppárt, ha ebben a két kérdésben érdemleges előrehaladást nem lát... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Zaj a bal oldalon.) - bocsánatot kérek -, mind a kettőben javaslatot fog tenni az ősz folyamán. A békétleneknek békességet kívánok! (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir