DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy a minisztérium a tankönyvhasználók érdekeit is képviseli. A tankönyvhasználók érdekeinek képviselete főként azon a nyomon képzelhető el, amit Dobos Krisztina képviselő asszony is megpendített: az iskola tulajdonát képező, többször használható és a tanév végén visszaadandó tankönyvek rendszerével, amelyet tehát csak akkor kell kifizetni, ha azt a tanuló elveszíti vagy megrongálja.
Ez a rendszer jelen pillanatban nem tud működni, tekintettel arra, hogy a jelenleg használatos tankönyvek nem használhatóak többször. Nem használhatóak többször egyszerű fizikai okokból sem, hiszen nagy részük szétmegy már a félév végére, de nem használhatók tartalmi okból sem, mert a tankönyvek döntő többsége úgynevezett munkatankönyv, amibe egyszer be kell írni, s ettől fogva az többé használhatatlan lesz.
Éppen annak érdekében, hogy ez a munkatankönyvgyártás - ami természetesen tankönyvkiadói érdek, mert hiszen többletkeresletet generál évről évre a tankönyvpiacon - megszűnjék, éppen ezért vettük be az 1996-ban módosított közoktatási törvénybe a tankönyvvé nyilvánítás feltételei közé azt a vizsgálandó szempontot, hogy vajon többször használatos tankönyvként használható-e az adott tankönyv. Erre most már törvényi felhatalmazás van. Ezt a törvényi felhatalmazást a minisztérium alkalmazni fogja, és 1998-tól kezdve, a nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan fokozatosan rá fogunk térni az új, többször használatos tankönyvekre. Még egy érv a nemzeti alaptanterv 1998-as bevezetése mellett: mindaddig, amíg azt nem vezetjük be, a tartós tankönyv használatát sem tudjuk bevezetni; amíg ez nem történik meg, addig évről évre több ezer, több tízezer forintot veszünk ki a szülők zsebéből évkezdéskor. Én azt gondolom, nincs ebben igazán közöttünk vita.
Az viszont, hogy a minisztérium milyen személyzeti politikát folytat, úgy gondolom, hogy a minisztérium közigazgatási államtitkárának a dolga. Ha a következő ciklusban (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) Dobos Krisztina mást fog erre a célra kinevezni, akkor majd más személyzeti politika lesz.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir