POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Itt van előttem az a levél, amiről itt többen beszéltek, hogy ők olvasták, és abban más van. "Országos aláírás-gyűjtési akciót kezdeményezünk a szülők körében az önkormányzati iskolák elsorvasztása ellen" - írják a piliscsabai szülők. (Zaj. - Közbeszólások: Nem a piliscsabai problémáról van szó! - Várjatok!) Helyes, a piliscsabai szülőknek ez a törekvése helyes, hiszen a Horn-kormány elmúlt három évében több száz oktatási intézmény volt kénytelen bezárni a kapuját azért... (Horn Gábor: Mert nem volt benne gyerek!), mert minden szép szám és szólam ellenére radikálisan romlottak az iskolák működési feltételei azáltal, hogy az önkormányzatokat minden évben a reálérték-csökkenés 10 százalék alatt tartotta. (Horn Gábor: Ne hazudj!)
Miközben az önkormányzati iskoláknak és az egyházi iskoláknak szánt normatív támogatás alig fedi le a működésre szánt költségek felét... (Gyimóthy Géza: Így van!), önök arról beszélnek, hogy 20-30 százalékkal növelték a normatívát. Így lehet, hogy igaz az egyik állítás, de a másik állítást is mellé kell tenni: mindeközben az önkormányzatok pénzügyi mozgástere 11,8 százalékkal nőtt, a 20 százalékos infláció mellett is. Azaz 10 százalékkal reálértékben csökkent az az összeg, amivel az iskolákat működtetni és fenntartani lehet. (Horn Gábor: Természetesen nem igaz.)
Ennek köszönhető az az állapot, amiről a piliscsabai szülők beszámolnak: a gyerekek fejére hullik a vakolat, a padlóról felszakad a linóleum, nincs elég szék, ahová leülhetnének, a tornaöltözőből hiányzik a kagyló, és nem működik a vécé és így tovább. De mindezt azzal magyarázni, ahogyan sajnálatos módon ők teszik, hogy ennek az oka az, hogy az állami garanciavállalás csak a katolikus iskolák működésére terjed ki, és ahogy ők fogalmaznak: nem kérünk a katolikus átnevelésből - ez a sajátos törvényi helyzet, a mai helyzet félreértelmezése. És ha önök bólogatnak, hogy ez így van, akkor tudják meg, hogy ez nem igaz, ez hazugság! (Horn Gábor: Hol van itt egyházellenes támadásról szó?!) S aki szelet vet, az vihart arat, és közvetve önök az okai annak, hogy Piliscsabán a szülők megtévesztve, rosszul látják az oktatásfinanszírozást - többek között az öné, Bauer Tamás és az öné, Horn Gábor. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Zaj az SZDSZ padsoraiban. - Horn Gábor: Szemenszedett hazugság!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir