DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először azzal foglalkoznék, amit képviselő úr az utolsó mondatában mondott, hogy először a szabályozási hátteret kell megteremteni, és ezt követően lehet a gyakorlati lépéseket is megtenni.
Képviselő úr utalt arra, hogy a szabályozás terén a környezetvédelmi törvény megalkotásával elindult valami. Hozzáteszem, hogy valami; hiszen ezt követően megalkotásra került a termékdíjas törvény, ami szintén azt tette lehetővé, hogy néhány hulladékfajta visszagyűjtését, illetve ártalmatlanításának a költségeit és ennek fedezetét biztosítsuk. Hozzátenném azt is, hogy ebbe a sorba tartozik az a veszélyes hulladékokról szóló kormányrendelet, amiről a mai napon interpelláció keretében már esett szó.
Tájékoztatom képviselő urat arról is, hogy egy, a hulladékokról általánosságban és általában szóló szabályozás szintén készül, ami ugyancsak törvényi szinten kerül majd reményeink szerint a következő félévben a parlament elé. Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim ennek a meghozatalában, illetve megalkotásában segítségünkre lehetnek.
(16.00)
Ugyanebbe a sorba tartozik a kommunális hulladékok tekintetében az a törvény, amely a helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szól, hiszen az önkormányzatoknak is jelentős szerepük van abban, hogy hol tudnak szelektív hulladékgyűjtést megvalósítani. A másik kérdés pedig, amit ön feszegetett, hogy a hulladékgyűjtést követően ezeknek a hulladékoknak a hasznosítása megtörténik-e.
A jogi és gazdasági körülményeket kell olyan formában és irányban változtatnunk, hogy a környezetvédelmi érdekek egyben gazdasági érdekek is legyenek, hiszen a környezetvédelem nem csak és kizárólag állami feladat. Ebbe a sorba tartozik még a nemzeti környezetvédelmi program is, amely jelenleg a parlament asztalán fekszik, és amely szintén rögzíti azt, hogy milyen módon és milyen irányban kell csökkenteni a hulladékok mennyiségét, illetve a hasznosítást milyen irányban kell elvégezni. Gondolom, képviselő úr előtt is ismert, a végrehajtás végére szeretnénk elérni, hogy 30 százalékra nőjön a hasznosítás aránya a kommunális hulladékokon belül. Jó úton indultunk el afelé, hogy az ideális állapotot megteremtsük.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir