RIMÓCZI JÓZSEF IMRE

Full text search

RIMÓCZI JÓZSEF IMRE
RIMÓCZI JÓZSEF IMRE (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Amióta a szervezett hulladékszállítás a lakosság számára ilyen költségessé vált, azóta a lakott területek környéke - különösen a gépjárművel jól megközelíthető helyek, így a közutak, a fő-, illetve alacsonyabb rendű utak melletti árkok, parkolóhelyek, út menti erdők - illegális szemétlerakóvá vált.
Az országban, egy-két egyedi esettől eltekintve nincs, illetve nem működik szelektív hulladékgyűjtés, a vegyesen gyűjtött és gyakran veszélyes hulladéknak minősíthető szemét elhelyezése, kezelése, tárolása, illetve megsemmisítése, a hulladékégetők által szolgáltatott energiát leszámítva nem nyújt gazdasági hasznot, sőt, a depóniák telítődése súlyos költségek kiadására kényszeríti az önkormányzatokat, illetve ezeken keresztül magát az államot.
Jelenleg az állapítható meg, hogy van környezetvédelmi törvény, de nincs gyakorlati végrehajtás, nincs a környezetszennyezés mértékével arányos, szigorú szankcionálás.
Miért kell az országnak hulladékpapírt vennie nyugatról, hogy az alapvetően hulladékpapírt felhasználó papírgyárak működni tudjanak? Eközben a súlyos állami pénzeken a padlóról felállított, főként hulladékvasat, -acélt feldolgozó borsodi gyárakat miért ítélik a begyűjtött hulladék hiányában tétlenségre? Jelenleg a külföldiek előleget fizetnek az itt, Magyarországon a keletkező, illetve meglevő vashulladékra, és azt szabadon kivihetik az országból.
Azt a papírt itthon is össze lehetne gyűjteni, azt a hulladékvasat itthon is fel lehetne dolgozni; a magyar ember környezetvédelmi tudata formálható - bár ez az utóbbi időben nem volt divat -, ha másként nem, némi motívációval.
A megoldás kulcsa a gyors és tervszerű állami lépések rendszere. Be kell vezetni és államilag támogatni kell a szelektív hulladékgyűjtést, oda kell adni, és nemcsak beszedni a termékáron keresztül a hulladékfeldolgozóknak a termékdíjból származó pénzeket.
Köszönöm szépen, és várom megnyugtató válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir