DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A képviselő úr egy mondatára szeretnék visszatérni. Ez a törvényjavaslat - a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól - kerettörvény. Jogalkotásunk valóban ismeri ezt a törvényi formát, hogy megalkotjuk a törvény kereteit, majd azt tartalommal egyéb olyan jogszabály tölti ki - és itt jogszabály alatt csak kormányrendeletet és miniszteri rendeletet érthetünk, mert az önkormányzati rendelet kizárt -, olyan kormányrendeletek és miniszteri rendeletek töltik ki a tartalmát, ami egyébként megfelel a jogalkotók szándékának.
Hogyan tudnánk mi kerettörvényt hozni, ha nem tudjuk, hogy mit akar a miniszter és mit akar a kormány tartalomként mellétenni. Ezért született meg a jogalkotási törvény. A jogalkotási törvény kötelezően írja elő: a törvénytervezethez ilyenkor mellé kell csatolni a végrehajtási rendeletet, hogy mindenki tudja, aki itt, az Országgyűlésben ezt a törvényt elolvassa és megszavazza, hogy mi lesz az a tartalom, amivel kitölthetjük a kerettörvényt.
(11.10)
Ezt nem kapta meg az Országgyűlés, és szerintem mindaddig, amíg ezt nem kapjuk meg - és örülök, hogy itt egy kormánypárti képviselő is elismerte, hogy ez egy kerettörvény, én csipketörvénynek hívtam -, amíg nem tudjuk, hogy ezt milyen tartalommal kívánja a kormány és a népjóléti miniszter úr megtölteni, addig nem vagyunk olyan helyzetben, hogy ezt a törvényjavaslatot el tudjuk fogadni.
Hangsúlyozom még egyszer: 28 darab alacsonyabb rendű jogszabályt kellene meghozni 1998. január 1-jéig, nagy horderejű kérdésekben, amik tartalommal töltenék ki ezt a törvényt. Ki van ma itt, ebben az Országgyűlésben olyan helyzetben, hogy felelősen tud egy ilyen kerettörvényt támogatni, amikor pont a lényeget nem tudjuk, hogy milyen tartalommal fog megtöltődni? Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir