DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): A megváltozott munkaképességűek és a rokkantak társadalombiztosítási rendszere átalakításáról néhány olyan dologra szeretném felhívni a figyelmet, amiről itt még kevésbé volt szó.
Működik egy háromfokozatú rendszer, amely elbírálja a munkaképesség-változást, illetve a rokkantságot. Ez a háromfokozatú rendszer önmagában megfelelő jogi garanciát biztosít arra, hogy az esetleges fórumok tévedéseit egy magasabb fórum és egy más összetételű testület korrigálja. Kétfokozatú az Országos Orvosszakértői Intézeten belül, tehát a társadalombiztosítási rendszeren belül működő elbíráló fórum, és a harmadik fokozat, azt hiszem, '88-tól vagy '89-től már a bírósági út igénybevételét is lehetővé teszi.
Ezeknek a működése rendkívül elhúzódó. Egy megrokkant vagy megváltozott munkaképességű ember életéből esetenként nem hónapok, hanem évek olyan bizonytalanságban telnek el, hogy nem születik végleges döntés a sorsáról. Ennek társadalmi összköltsége szinte megbecsülhetetlen vagy felbecsülhetetlen. Képzeljük el azt az embert, aki a munkahelyén állandó bizonytalanságot jelent - ha még van munkája -, akiről nem döntik el, hogy végül alkalmas-e a feladatra, a munkakör ellátására, mert a különböző fellebbezési fórumokat járja, és várja azt a bírósági határozatot, amely végül is eldönti, hogy munkaképes vagy nem! Ez egy olyan tortúra, hogy ha valaki addig nem volt rokkant, ebbe az elhúzódó eljárásba rokkan bele, vagy pedig a munkahelyén okoz olyan sok problémát és a munkatársainak, vezetőinek okoz annyi megoldhatatlan problémát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), aminek - még egyszer mondom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - a társadalmi költségei szinte kiszámíthatatlanok.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir