DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ma egy hete Mécs Imre képviselőtársunk számolt be arról az eseményről, hogy Snagovban fölavatták azt a közös magyar-román emlékművet, amely az 1956-os forradalom leverését követően az ott raboskodott mártír miniszterelnöknek és fogolytársainak állított emléket.
A Magyar Demokrata Fórum nevében magam is köszöntöttem az eseményt, hiszen talán ez volt az első vagy a legelső jele annak, hogy a nemzeteink között reménykeltően alakuló kapcsolatok immár lehetővé teszik a közös múlt közös értékelését is. Ez azonban egyelőre úgy tűnik, hogy csak a közelmúltra nézve igaz, pedig az 1848-49-es forradalom éppúgy forradalom és szabadságharc volt az önkényuralom ellen, mint 1956. Szóvá tettem, hogy Göncz Árpád elnök úr kolozsvári látogatása során megkoszorúzta azt a táblát, amely - Funar állítása szerint - emléket állít a magyar nemesség által elpusztított 40 ezer románnak és 230 falu elpusztításának. Tudta-e a Magyar Köztársaság elnöke, hogy mit koszorúz meg és kinek a nevében? Olvasta-e az elnök úr ennek a táblának angol nyelvű feliratát?
Tisztelt Képviselőtársaim! Fölvetésemre Szabó államtitkár úr a kormány nevében azt felelte, hogyha Willy Brandt német kancellárként térdet hajthatott a holocaust áldozatainak emlékműve előtt, ha II. János Pál Debrecenben leróhatta kegyeletét az ellenreformáció idején gályarabságra hurcolt protestáns prédikátorok előtt, akkor a köztársasági elnök úr gesztusa az említett tábla megkoszorúzására igenis helyes volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Brandt kancellár és II. János Pál pápa megbánási, kibékülési gesztusa valós, ártatlanok ellen elkövetett bűnökkel kapcsolatban történt. A Funar-féle kitalált bűnök vállalása és konstruált történelmi emléktáblának a megkoszorúzása önkéntes vállalása meg nem történt bűnöknek. Ezt a köztársasági elnök úr legfeljebb egyénileg vállalhatja, de nem a Magyar Köztársaság nevében és különösen nem a magyar nemzet nevében.
Az 1848-49-es események polgárháborút jelentettek. Nem tagadjuk azt, hogy voltak magyar megtorlások korábban elkövetett szörnyűségekért, a polgári magyar lakosság válogatás nélküli mészárlásáért. Nagyenyed, Abrudbánya, Zalatna, Verespatak, Magyarigen - és még sorolhatnám a falvakat, ahol ártatlan embereket öltek meg és ártatlan magyar polgáraiért visszafizettek néhol magyar katonák is. De ha már koszorúz valaki, hol vannak a magyar áldozatok táblái, és hol a román megbánás például Axente Sever és társai vérengzéseiért?
Itt elvi kérdésről van szó. Az 1784-es Horia-Cloca-féle magyargyilkolással kezdődött valami, amit nem nekünk kellene megbánni. Ha a román politika és társadalom békülni akar, tartson önvizsgálatot, különben a mai megbánásaink csak megerősítenek egy régóta sulykolt román erkölcsi fölényérzetet a kollektíven bűnös, elnyomó magyar nemzettel szemben. Talán nem ártana a történelmi elsőbbségi jogokat hirdető dáko-román elmélettel kezdeni, hogy végre Romániában is véget érjen a romantikus mítoszok tudomány előtti korszaka.
Tisztelt Képviselőtársaim! Legyen a Magyar Köztársaság elnöke humanista, de ne saját népe érdekeinek kárára, mások sovány valóságtartalmú, ám annál vadabb és szüntelen vádaskodásainak igazolására! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem sérelmi, vádaskodási politikát akarunk, de a Magyar Demokrata Fórum nevében tiltakozom a hamis, egyenlősítő, a meg nem történt bűnökért, az önkéntes megalázkodást vállaló politika ellen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir