LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Dávid Ibolya képviselőnő által fölvetett probléma valóban probléma: a nem Erdélyben lévő magyar emberek, akik a televíziót nézték, és az újságból értesültek, bizony az hangzott el, hogy a köztársasági elnök úr koszorúzta ezt a bizonyos, szóban forgó emlékművet. Én nem a román felet, amely - nem lehet tudni, milyen okból - rendezte így meg a dolgokat, hanem a magyar külügyi munkát kifogásolom. Amikor elkészít egy protokollt, és a köztársasági elnök urat elengedi a románokkal tárgyalni, akkor bizony meg kellene nézni, hogy ne keltsen feszültséget, ne kelljen a parlamentben fölszólalni... (Közbeszólások az SZDSZ soraiból.)
Nagyon sok olyan romániai emlékhely van, amelyet nyugodtan megkoszorúzhatott volna a köztársasági elnök úr - az ismeretlen román katona sírjától kezdve akármelyik semleges és olyan, csak a román értelemben vett áldozatok sírját, amely semmiképpen nem hozható összefüggésbe a volt román-magyar ellentéttel. Mert nem mi, ellenzéki képviselők, akik ezt észrevételezzük, vagyunk felelősök, hanem azok, akik ilyen rosszul szervezik meg ezt az utat és a koszorúzást; azok a felelősök, ha a parlamentben kénytelenek vagyunk erről megemlékezni.
A másik dolog: nagyon szeretném, ha nem a kormánypárt tiszteletre méltó képviselőtársai határoznák meg, hogy az ellenzék milyen napirend előtti fölszólalást tesz, mert a szabaddemokratáktól már egy hónapja hallom, hogy mindig azzal kezdik, hogy ez nem ide tartozik, ezt miért kell napirend előtt elmondani. (Közbeszólások az SZDSZ soraiból.) Mi soha nem szoktunk kiabálni - én a magam részéről -, nem szoktuk azt meghatározni, hogy önök mit mondanak napirend előtt, kérem, önök se tegyék.
Utolsó szó: itt arról van szó, hogy igazságtalanokat mondunk. Tegnap Gellért Kis Gábor engem megcáfolt itt a parlamentben, hogy nem igaz a 200 ezer, és megnézték a postdami szerződésben, és igaz. Tehát azért az igazmondással kapcsolatban: én nem vagyok történész... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ő állítólag az, bár ez is bizonytalan számomra, tehát nagyon kérem, hogy ők is olvassák el, ha én annyi erőt veszek, hogy elolvasom a postdami szerződést.
Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir