DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Jelenthetem Brúszel képviselőtársamnak, hogy átgondoltuk a módosítást, és fenntartjuk, mert nem győztek meg indokai. Különösen az nem győzött meg, hogy azért nem gyakorolja a Legfelsőbb Bíróságot illetően, tudjuk, mire gondolunk, nem felügyeletet, hanem ugyanazokat az igazgatási jellegű jogosítványokat az OIT, merthogy nem ő nevezi ki az elnökét. Kérdezem én: melyik magyar bírót nevezi ki az OIT? Nem a köztársasági elnök nevezi ki a bírókat?
Tisztelt Képviselőtársam! A félreértéseket illetően nem tudom, ki van és milyen félreértésben. Magyarországon egy személy kivételével minden bírót a Magyar Köztársaság elnöke nevez ki. Az egy másik kérdés - és felmerült a bizottsági vitában, s Kutrucz Katalin helyett kell elmondanom, mert ő némaságot fogadott, és igaza van egyébként, ami az eredményességét illeti -, ki fogja majd ellenjegyezni a köztársasági elnök kinevezési okmányait. Ki fogja majd a jelenleg hatályos alkotmány alapján a bírói kinevezéseket - kivéve azt az egyet, akit megválasztunk itt, az Országgyűlésben - miniszterként ellenjegyezni? Ilyen apróságokról a törvény nem szól, holott a köztársasági elnöknek ez a jogosítványa az alkotmány szerint természetesen ellenjegyzésre szorul. Meglátjuk majd, milyen újításokat és milyen diszfunkciókat fog majd ez a törvény, ha elfogadja a tisztelt Országgyűlés, eredményezni.
Még egyszer mondom: megnyugtatom képviselőtársamat, át vannak gondolva mindazok a javaslatok, amelyeket mi előterjesztettünk, legfeljebb önök nem fogadják el. De azzal érvelni, hogy azért nem gyakorol fölötte felügyeletet vagy bármilyen jogosítványt, mert nem ő nevezi ki, ez, azt hiszem, nagyon elgyengítheti azzal, hogy egyetlenegy bírót sem fog kinevezni az országos igazságszolgáltatási tanács; mégis, egy kivételével, mindenki fölött valamilyen hatáskört gyakorol. Emiatt nem tudjuk visszavonni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir