GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt frakciója a lelkiismerete szerint szavazott.
Itt a környékemen ülő többi kisgazda képviselővel, akikkel a bizottsági munkában, a tárgyalásokon részt vettünk, nemmel szavaztunk. Azért döntöttünk úgy, hogy nemmel szavazunk a fontosnak ítélt törvényre, mert a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényjavaslat vitája során is - elsősorban a bizottsági vita során - kiderült, azok a magyar nyelv helyessége szempontjából is nagyon fontos elvek, amelyekre szükség lett volna - hogy az országunk megmaradjon a magyar nyelv talaján, ne lepje el a reklámtevékenység folytán az egész országot az idegen szavak tömkelege -, sajnos ezek a javaslatok nem kerültek elfogadásra a bizottsági munka során. Grétsy Lászlótól kezdve nagyon sok nyelvész elmondta a kifogásait; sajnos, úgy látszik, ez a kormányban is süket fülekre talált, mert egyetlenegy módosító indítványt nem fogadott el a tisztelt kormány, az előterjesztő a bizottsági munka során.
Mi továbbra is a magyar nyelv teljes kiszolgáltatottságát érezzük e törvény elfogadása után, hisz az idegen szavak, az idegen nyelv fordulatai teljesen ellepték a magyar reklámpiacot, és sajnos semmi biztosíték nincs arra, hogy ezen változtassunk.
Azzal egyetértünk természetesen, hogy nagyon nagy szükség lenne a magyar termékekre, elsősorban a hagyományos magyar specifikumokra - a tokaji bortól kezdve sorolhatnék nagyon sok élelmiszer-ipari terméket is -, ahol nagyon fontos lenne a magyar gazdasági reklám-marketing munka fokozása, amihez hozzájárulhatna ez a törvény is.
De úgy fogtuk fel - legalábbis a kisgazdapárti tagok többsége -, hogy ez az elfogadott törvény nem szolgálja a magyar termékek piacra jutásának az elősegítését, sőt - mint ahogy mondtam -, a magyar nyelvnek a további pusztulását eredményezi. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt padsoraiban.)
(19.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir