KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója nemmel szavazott erre a törvényre. Azért szavaztunk nemmel, mert bár a reklámtevékenységet a korábbi jogszabály rendkívül korszerűtlen módon szabályozta, ez a mostani törvényjavaslat olyan mértékben megengedő, ami a fejlett világ országaiban szokatlan. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Úgy van!)
Például sehol a világon nem lehet úgy alkoholt vagy dohánytermékeket reklámozni, hogy lényegében bárhol ingyenes termékátadást valósítanak meg a cégek. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Így van!) Ez a fajta megengedés és megengedőség szerintem az érdekelt cégek nagyon sikeres lobbyzásának az eredménye, amit a Hasznos Miklós úr által elmondott szavazási érdekességek világosan bizonyítanak. A parlament akkor hozta meg a gazdasági reklámszabályozás kapcsán ezt a rendkívül megengedő törvényt, amikor a világtendencia ennek az ellenkezője.
Az összes piaci elemző azt mondja, annak következtében, hogy az Egyesült Államokban visszaszorulnak a dohányipari konszernek - sőt, azt vállalták, hogy a dohányzás elleni harcot és a szükséges egészségügyi ellátásokat 25 év alatt 386 milliárd dollárral támogatják -, éppen ezért ezek a cégek Kelet-Európa és Ázsia felé fordulnak. Mi ezzel párhuzamosan enyhítettük a szabályainkat; ez nyilvánvalóan káros következménnyel jár. Úgy gondolom, bár a parlament ezzel a törvényjavaslattal egy fontos szándékot akart megvalósítani, ez a szándék félrecsúszott, és egy rossz törvényt fogadtunk el. Ezért a Fidesz nem tudta ezt a törvényt támogatni.
Más oldalról az is világos, hogy a dolog nem zárult itt le, hiszen bent van a parlament előtt egy másik törvény, ami a dohányzást korlátozná. És az is világos, hogy bár lehet ebben a harcban - dohányzás kontra nem dohányzás - konkrét csatákat megnyerni, ezt most ez a lobby megnyerte.
Én úgy gondolom, a háborút nem lehet megnyerni; a dohány- és alkoholtermékek hosszú távon károsítják az egészséget. Ezért a felelős kormányoknak és a felelős döntéshozóknak arra kell törekedniük, hogy ezeket a káros hatásokat - főleg az ifjúság tekintetében - minél gyorsabban és erőteljesebben csökkenteni kell.
A Fidesznek ez a politikája, és ezért nem támogatta ezt a törvényt.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir