JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A késői időre való tekintettel igyekszem rövid lenni. Úgy gondolom, hogy egy fontos kérdésről van szó, és ez a kérdés megéri azt, hogy röviden, de beszéljünk erről a kérdéskörről. Úgy gondolom, fontos az is, hogy a módosító indítvánnyal javítsuk ezt a törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat arra irányul, hogy a költségvetési törvényben elfogadott 4 milliárd forintos összegből - mely a rendszeres gyermekvédelmi támogatási célt szolgálja - átcsoportosításra kerüljön mintegy 800 millió forint más célokra. Ezek a más célok konkrétan három célt tartalmaznak. E három célból én és több képviselőtársam egyetlenegy célt tudunk támogatni, mégpedig a családsegítő központok fejlesztésének célját, ahová egy 200 millió forint összeg átcsoportosítása indokolt. Az önkormányzatok pályázatokat adtak be. Ahhoz, hogy a pályázatokat ki lehessen elégíteni, hogy családsegítő központok létrejöhessenek ebben az évben, szükséges ez a pénz. Úgy gondoljuk, hogy ez a cél nagyon szorosan összefügg azzal az eredeti céllal, ami a gyermekvédelmi célokat tartalmazza.
Mivel a másik két célt nem tudtuk támogatni, ezért módosító indítványt nyújtottunk be Czellár István képviselőtársammal, amely azt indítványozza, hogy az előbb említett 200 millió forint fölötti összeg az eredeti cél szerint a gyermekek érdekében kerüljön felhasználásra.
Indokainkat röviden három pontban szeretném elmondani.
Az első az, hogy véleményünk szerint nincsen szabad pénzeszköz ezen a költségvetési rubrikán, mert való igaz - mint az előterjesztésben is szerepelt -, hogy a gyermekvédelemről szóló törvény csak november 1-jén lép életbe. Éppen ezért a rendszeres gyermekvédelmi támogatás jogcímen önkormányzatok által nyújtandó támogatás csak két hónapban lesz aktuális. Ez így igaz, viszont ez nem jelenti azt, hogy az ezen a soron szereplő pénz szabad pénzeszköz lenne. Amikor a költségvetést tárgyaltuk, éppen azért tartalékalapon volt ez a 4 milliárd forint, mert nem volt biztos az, hogy mikor lép hatályba ez a törvény. Éppen ezért a költségvetésben a szociális és gyermekjóléti feladatok normatív támogatása soron a gyermekvédelmi célokat szolgáló pénzeszköz fél évre volt megtervezve, mondván, hogy a második félévben életbe lép a törvény, és ennek kapcsán a 4 milliárd forint más rubrikába kerül megtervezésre.
(21.50)
Majd annak megfelelően, hogy a törvényt hogyan fogadja el a parlament, kerül a szociális normatíva felosztásra, és így most négy hónap pénzeszköze hiányzik a szociális normatívából, nem az egész 57 milliárd felosztásából, hanem csak abból, ami a gyermekvédelmi célokat szolgálja. Így megítélésünk szerint ennek a négy hónapnak az összegét a szociális normatívából kell átcsoportosítani.
Éppen ez a második indoka a módosító indítványunknak, mert megítélésünk szerint a jelenleg hatályos költségvetési törvény rendezi ezt az átcsoportosítási kérdést, rendezi ennek a pénzeszköznek a felhasználását. Mert mit mond a költségvetési törvény? Ezt szeretném felolvasni. Azt mondja, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás tartaléka, a tartalék a szociális és gyermekjóléti normatíva emelésére szolgál. Tehát egyértelműen rendelkezik a költségvetési törvény arról, hogy milyen célra kell fordítani ezt a pénzt. A normatívák között is pontosan szerepel a "szociális gyermekjóléti feladatok normatívája" megfogalmazásban. Azt mondja a költségvetési törvényünk, hogy: "e feladatok különösen", a "rendszeres gyermekvédelmi támogatás". Tehát a szociális normatívába kell átcsoportosítani ezt a pénzt, ott kell megjeleníteni és az önkormányzatok között kell szétosztani ezt a pénzt. Én úgy gondolom, hogy tulajdonképpen nincs semmiféle új helyzet, ami indokolná, hogy a költségvetési törvényünk ilyen irányú változtatására sort kerítsünk.
A költségvetési törvény 43. § (4) bekezdése külön felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy év közben csoportosítson át a Belügyminisztérium fejezet 23. cím 4. alcím helyett a rendszeres gyermekvédelmi támogatás tartaléka kiemelt előirányzat terhére, tehát innen a Belügyminisztérium fejezet 23. cím 1. alcím 3. szociális és gyermekjóléti célokhoz kiemelt előirányzat javára. Tehát egyirányú átcsoportosítás, és a kormányt ruházta fel a törvény.
A bizottsági ülésen a kormány képviselője, aki a Pénzügyminisztériumból jött, azzal érvelt, hogy ez a pénz itt fog maradni ezen az összegen, mert a kormány nem fog átcsoportosítani. Én nem tudom, hogy miért ne csoportosítana át a kormány, amikor a költségvetési törvény felhatalmazza, de éppen ezért, hogy ez a pénz nehogy elvesszen a gyermekvédelem céljára, éppen ezért egy kapcsolódó módosító indítványt is benyújtottunk képviselőtársammal. Ez azt a célt szolgálja, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás tartalékából 1 milliárd forintot csoportosítson át a parlament a szociális és gyermekjóléti feladatok céljára. Ebben az esetben nem kell a kormánynak külön erről a kérdésről dönteni, majd ha a parlament ezt a módosítót elfogadja, akkor erre így sor kerül.
Ez volt a második indok, de szeretnék egy harmadik dolgot is elmondani, ami azt indokolta, hogy a módosító indítványunkat be kell terjeszteni.
Kerestem a feljegyzésekben, mert a költségvetési törvény vitája során nagyon sokszor, sok alkalommal vitattuk azt, hogy a szociális normatívába benne szerepel-e és mi szerepel benne, de sajnálatos módon nem találtam meg ezeket a feljegyzéseimet, mert nem gondoltam, hogy még egyszer szóba kerül, hogy mi van ebben. Azonban a Népjóléti Minisztérium egy anyagát sikerült megtalálnom, amely nem a költségvetés vitájánál készült, hanem a gyermekek védelméről, a gyámügyi igazgatásról szóló törvényjavaslathoz készült ez év március 19-én. Ebből idéznék: "a törvényjavaslat '97. november 1-jén történő hatályba léptetése esetén a 4 milliárd forint megfelelő fedezetet biztosít és nem ró a települési önkormányzatokra jelentős plusz terheket". Tehát jelentős pluszterheket nem ró; ró azért pluszterheket, csak nem jelentőset. Ezt írta a Népjóléti Minisztérium anyaga '97. március 19-én.
Ez is azt bizonyítja számomra, hogy a Népjóléti Minisztériumban is úgy gondolkodnak, hogy a gyermekvédelmi feladatok nem november 1-jén jelentkeznek. Nem november 1-jén lesznek Magyarországon olyan gyermekek - több mint 800 ezren -, akik jogosultak és szükségük van arra a havi 2300 forintos támogatásra, amelyet a törvény megszabott, hanem már most is vannak nagyon nehéz helyzetben lévő gyermekek, és nagyon nehéz helyzetbe kerülnek az önkormányzatok szeptember hónapban, amikor rendszeresen - az előző években, minden évben rendszeresen - beiskolázási, nevelési segélyeket osztottak, de a '97. évi költségvetésben ennek nincs meg a forrása, mivel a gyermekvédelmi törvény nem lépett életbe az első fél évben.
Én úgy gondolom, hogy mindezek az indokok azt teszik szükségessé, hogy a benyújtott törvényjavaslatot az általunk jegyzett módosítással tegyük jobbá, pontosabbá, és hagyjuk, hogy ezek az összegek gyermekvédelmi célokat szolgáljanak, a 200 millió forint kivételével. Arra kérem képviselőtársaimat, arra kérem a kormányt is, hogy ezt a javaslatot támogassák, mert ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy a gyermekek érdekei valóban ne szenvedjenek csorbát '97. évben.
Köszönöm szépen. (Dr. Toller László tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir