DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai és a jövő heti döntéssel fontos szakaszhoz és utolsó szakaszához érkezett az a folyamat, amelynek eredményeképpen a nemzeti hírügynökség kiemelkedő jelentőségű közszolgálati feladatait részvénytársasági formában folytatja tovább.
Az elmúlt hetek során lefolytatott egyeztetések eredményeként végleges formáját öltötte a határozati javaslat, és ezekben az egyeztetésekben kifejezésre jutott a konszenzus érvényesítésének igénye is. Ezt tükrözi az a tény is, hogy a kormány a benyújtott pontosító, kiegészítő javaslatok többségével egyetért, azokat támogatja.
Az egyeztetések központi elemeként az elmúlt hetek és napok során a Magyar Távirati Iroda független és biztonságos működésével összefüggésben lévő pénzügyi, gazdasági feltételek megteremtésével kapcsolatos álláspontok és javaslatok összeegyeztetése állt. Az általános és a részletes vita során többször elhangzott, hogy a gazdasági, pénzügyi feltételek kiemelkedő jelentőségűek, ugyanakkor nem elsősorban és nem teljes mértékben kapcsolódnak a részvénytársaság megalapításának pillanatához.
(18.50)
Ezek folyamatos elemzést és figyelmet érdemelnek.
A nemzeti hírügynökség közszolgálati feladatainak folyamatos és megfelelő szintű ellátásának biztosítása a kormány számára is meghatározó jelentőségű. Az alapító okirat elfogadásával az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat és intézkedéseket a kormány sem tartja véglegesen lezártnak és lezárhatónak. Ezért támogatja azt a módosító javaslatot is, amely meghatározza a kormány feladatát és rendezi, hogy az alapítás napját megelőző mintegy fél esztendő vagyonmérlegének elkészítése alapján a szükséges vagyonváltozás még a részvénytársaság cégbejegyzését megelőzően átvezethető legyen.
Tisztelt Képviselőtársaim! A benyújtott országgyűlési határozati javaslat is eleget tesz annak a törvényi kötelezettségnek, hogy az új részvénytársaság részére átadásra kerüljön az alapításkori vagyon teljes köre. Az alapító okirat elfogadása kapcsán a kormány nem támogatja, nem tudja támogatni a költségvetési és a kulturális bizottságnak két olyan javaslatát, amely a rendelkezésre álló és a hatályos törvényekkel összhangban álló forrásokon felül, azoktól eltérő módon javasolná biztosítani a pénzbeli hozzájárulás összegét. Ez azonban nem jelenti és nem jelentheti azt, hogy a működőképesség fenntartásában a kormány és az Országgyűlés felelőssége véget érne. A törvényben és az alapító okiratban is rögzített szabály alapján biztosított a közszolgálati feladatok teljesítése érdekében szükséges további céltámogatások lehetősége és kötelessége. Az erre vonatkozó esetleges javaslatot a gazdasági társasági formában történő működés első tapasztalatai, a tényleges gazdasági helyzet ismeretében már a részvénytársaság kinevezésre kerülő elnöke - a felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló véleményének figyelembevételével - teheti meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek után kérem önöket, hogy a határozati javaslat, illetőleg a kormány által támogatott módosító javaslatok elfogadásával segítsék elő azt, hogy a nemzeti hírügynökség átalakulási folyamata ezekkel a döntésekkel lezáródjon. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir