BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Idén februárban nyújtottunk be interpellációt a zsurki vodkagyár ügyében. Csak emlékeztetőül: a zsurki vodkagyár építéséhez jelentős állami támogatásokat - a Gazdaságfejlesztési Alapból 50 millió forint kamatmentes hitelt, a Területfejlesztési Alapból 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá a Magyar Fejlesztési Banktól 70 millió forintos kedvezményes hitelt - kapott - amely 55,4-re módosult. Ez egy olyan vállalkozás, amelynek tulajdonosa nem éppen makulátlan hátterű; ellene több ügyben büntetőeljárás folyik, illetve folyt.
Akkor ezt az eljárást kifogásoltam. Miniszter úr válaszában sajnos a parlamentet igen, de az ellenzéket és a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert nem megnyugtató módon azt állította, hogy a beruházás 483 millió forint fejlesztési költséggel 160 fős munkahelyet teremt zöldmezős beruházásként egy olyan térségben, amely egyrészről jelentős munkahely-teremtési problémával küzd, másrészről pedig a jövendő vállalkozói övezet egyik kiemelt pontján található. Másrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hunalco Rt. pályázata 145 millió forint támogatás odaítélését tette volna lehetővé a 80 millió forinttal szemben, illetve hogy a 160 munkahely teremtésénél az adható támogatás felső határa 112 millió forint volt. Tehát a miniszter úr által odaítélt 80 millió forint nem érte el az adható támogatás felső határát.
Végül pedig azzal nyugtatta meg a tisztelt Házat, hogy a közösséget semmiféle kár nem éri a beruházás tekintetében, hiszen a beruházás elkészült, 160 fő foglalkoztatása megvalósult, és ezenkívül a beruházásra 120 millió forint értékben a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium jelzálogot kötött ki. Ez pedig a miniszter úr állítása szerint azt jelenti, hogy az állam, illetve a Területfejlesztési Alap forrása abban az esetben is visszakerülhet, ha szabálytalan a beruházás.
Tisztelt Miniszter Úr! A fenti állítások tükrében meglepődve hallhattuk egy televíziós adásból, hogy a zsurki vodkagyár már 1996 decemberében, vagyis az interpelláció elhangzása előtt sem üzemelt - szünetelt, jelenleg pedig felszámolás és ennek következtében értékesítés alatt áll.
Kérdéseim: igaz-e, hogy a beruházó az ön egyedi döntésével adott 55,4 millió forintos támogatáson kívül a Gazdaságfejlesztési Alapba visszafizette az 50 millió forint kamatmentes hitelt, illetve az MFB 70 milliós kedvezményes hitelét? Igaz-e az ön állítása szerint, hogy a 480 millió forint fejlesztési költséggel létrehozott beruházást most 200 millió forintért sem tudják értékesíteni? Igaz-e, hogy a KTM a beruházásra ön szerint 120 millió forint jelzálogot kötött ki, melyet a beruházás elkészültéhez és 160 fő foglalkoztatásához kötött? Ennek fényében ön mit kíván tenni a beruházásra fordított, még vissza nem fizetett közpénzek visszaszerzése érdekében? Állítja-e még, tisztelt miniszter úr, hogy az ön - ebben az ügyben hozott - döntései helyesek voltak?
Kérem válaszát! (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir