DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igaza van képviselő úrnak, a "last minute" reklámmal hirdetett utazások értékesítése általánosan elfogadott gyakorlat Nyugat-Európában. Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben éltek ezzel a magyar utazási irodák is.
Alapvetően előnyös ez a forma, mert azok az utasok, akik az utazás időpontja előtt viszonylag rövid időn belül döntenek, lényegesen olcsóbban utazhatnak, ugyanakkor az utazási iroda jövedelmezőségét is javítja a korábban el nem adott utak értékesítésével.
A piacon levő túlkínálat miatt egyes utazási irodák a szokásosnál korábban, gyakran már az indulást megelőzően két hónappal is hirdetnek ilyen "last minute"-utakat. Ez a tevékenység már a tisztességes verseny feltételeit sérti. A tisztességtelen verseny miatt a Gazdasági Versenyhivatalnál és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél lehet eljárást kezdeményezni. Miután az említett tevékenység a gazdasági etika szabályait is sérti, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is felléphet az így eljáró utazási irodákkal szemben.
A fogyasztói érdekvédelmet erősíti az a tavalyi kormányrendelet, amely szabályozza az utazások részvételi díjának befizetési határidejét. Ez a teljes részvételi díj befizetését legkorábban az indulás előtt 30 napon belül engedi meg. A részvételi díj és az abból adott engedmény megállapítása az utazást szervező vállalkozás önálló üzletpolitikájának része, arra ráhatásunk nincs.
A minisztérium a jövőben az eddiginél is nagyobb súlyt fog helyezni az utazók tájékoztatására a "last minute"-utakkal kapcsolatban. Emellett az utazási irodák szakmai szövetségei is fellépnek a tisztességes versenyt megsértő utazási irodákkal szemben. Információink szerint a piac vezető irodái már megállapodtak abban, hogy 1997-ben kevésbé élnek ezzel a reklámeszközzel, tehát úgy tűnik, hogy itt is bízhatunk a szakma önszabályozásában.
Köszönöm figyelmét. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir