DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bátor és türelmes ember az, aki ma utasként felmerészkedik az Orosháza-Gádoros-Szentes között közlekedő MÁV-szerelvényre.
Korábban sem száguldoztak a vonatok Békés megyében, de az új menetrend bevezetésével egyidejűleg a Gádoros és Orosháza közötti mintegy 10 kilométeres szakaszon - nem túlzok - 10 kilométer/óra sebességgel közlekedik a vonat, ami lényegében egyórás késést jelent naponta és rendszeresen. Ez gyakorlatilag minden munkahelyre, iskolába, orvosi rendelőbe történő időbeni megérkezést meghiúsít. A választópolgárok számára teljesen érthetetlen az az érvelés, miszerint 1997. május 31-jére annyira leromlott a pálya, hogy emiatt lépésben kell közlekedniük az e vonalszakaszon futó vicinálisoknak.
Információim szerint egyeseknek az a céljuk, hogy az utasoknak végképp elmenjen a kedvük a vasúti közlekedéstől ezen a vonalszakaszon, és amikor már csak néhány ember közlekedik, jöhet az az érvelés, hogy nincs szükség az Orosháza-Szentes közötti vonalra, majd a buszok és a közúti közlekedés megoldja a térség lakosainak problémáját.
Meggyőződésem, tisztelt Országgyűlés, hogy nincs vita a tekintetben, hogy a meglévő vasúti pálya komoly nemzeti érték, és hogy az elmúlt évtizedekben a szárnyvonalak megszüntetése beláthatatlan következményekkel járt a vidéken és a tanyákon élő polgárok számára. A közúti szállítás jóval drágább, mint a vasúti, nem beszélve a környezetvédelmi szempontokról. A közúti szállítás azért sem jöhet szóba, mert az utak állapota - legalábbis itt, Békés megyében - legfeljebb a kerékpáron történő közlekedést teszi lehetővé.
Ezek után kérdezem államtitkár urat, hogy mit tesz az Orosháza-Gádoros-Újváros-Fábiánsebestyén-Szentes közötti vasútvonal megmaradása és korszerűsítése érdekében, mikor tudnak az utazók ezrei időben munkába érni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir